Vi i OP-5 blir stadig spurt om vi kan sette opp Best of-lister. Hva er for eksempel de beste thrillerne vi har lest?
Det er i grunnen like håpløst som artig å sette opp lister over alt man liker. Hva er best av Gudfaren og Fanny och Alexander, liksom? Eller Beatles og Stones? Thriller eller Bad? Ikke desto mindre er dette noe temmelig mange menn jeg kjenner (og de er stort sett menn, av en eller annen grunn…) har brukt mye tid på.
Så i dag skal jeg forsøke selv. Mange har spurt om ikke vi kan lage noen best of-lister. Asbjørn er definitivt en listemann, så derifra kommer det helt sikkert store ting når det passer. Jeg har tidligere laget et par lister over gode miniserier (del 1 av den lista her) og (del to her)
Men hva med bøker? Det er jo det jeg arbeider med. Derfor har jeg tenkt å presentere en del topplister for dere framover. For å safe litt, skal jeg dele inn i underkategorier. I dag skal jeg anbefale tre bøker fra spenningslitteraturens golden age – syttitallet.
Frederick Forsyth: Day of the Jackal (1971)
Dette var boka som revolusjonerte den moderne spenningsromanen. Forsyth var gammel journalist og brukte dokumentarisk research (for eksempel hvordan skaffe seg en død manns identitet) i arbeidet. Resultatet er en fullstendig kick-ass fortelling om en hit-man som skal ta livet av Charles de Gaulle på oppdrag fra høyreekstremister. Første delen av boka handler om leiemorderens nitidige planlegging; andre del handler om hvordan etterforskerne kommer stadig nærmere. En ikonisk og ekstremt spennende bok, som også ble til en alldeles brukbar film i 1973 (og en elendig med Bruce Willis på nittitallet). Jo Nesbøs Rødstrupe lener seg tungt på denne boka.
Ken Follett: Eye of the Needle
Follett var også en tidligere journalist da han skrev denne, som gav ham rikdom og berømmelse på slutten av syttitallet. Selv om utgangspunktet er annerledes, har den klare likhetstrekk med Sjakalen til Forsyth. Handlingen dreier rundt den tyske spionen Faber, som finner ut at britenes forsøk på å overbevise tyskerne om at D-Dagen vil skje i Calais er falsum. Han reiser nordover for å møte en tysk U-båt som kan overbringe de sjokkerende nyhetene. Dette er seriøst spennende. Det er noen scener på en forlatt øy i Nord-Scotland som er av det mer intense jeg kan huske. Dette er alle stand alone-thrilleres mor.
John le Carré: The Honourable Schoolboy
Så var det le Carré da, en av OP-5s evige helter. Anbefaler denne i dag, siden den ofte kommer litt i skyggen av bok 1 og 3 i Karla-triologien (se vår gjennomgang av forfatterskapet hans her) Men denne har kvaliteter som gjør den minst like kul, blant annet den eksotiske expat-koloritten i Sørøst-Asia. Jerry Westerby er en journalist og sporadisk agent som sendes av selve George Smiley til Hong Kong. Han skal redde Storbritannia fra haukene i egen regjering. Samtidig er det også spor som fører til den sovjetiske spionmesteren Karla… Som alltid med le Carré krever dette betydelig større konsentrasjon enn bøkene over, men det er herlig å forstå det intrikate sjakkspillet som ligger under bøkene hans.
Anyway. Det får være nok for i dag. Alle tre forfatterne er fremdeles aktive og skriver forbløffende habile bøker på hver sine felt.
Har mange andre BEST OF-lister jeg skal skrive ut: røverromaner, skandinavisk krim, hardkokt osv osv. Kom gjerne med sjangere dere vil vite mer om!