Blir Game of Thrones noensinne ferdig?

Mens hypen rundt Game of Thrones er større enn noengang rundt premieren på sesong 3, sliter forfatteren som skapte fantasy-fenomenet med å bli ferdig.

Hypen rundt Game of Thrones i New York er om mulig enda større enn jeg trodde. På søndag, da første episode gikk på luften, så jeg flere barer annonsere med at de viste første episode på storskjerm. Tenk det! Det er vanligvis forbeholdt fotballkamper, så stor har altså serien blitt.

Les hva våre eminente venner på comoyo.no skriver om første episode

Ikke overraskende slo Game of Thrones tidligere seerrekorder. 6.7 millioner så visningene på HBO. Imponerende, spesielt med tanke på at påskesøndag vanligvis er en dårlig kveld for tv, og at premieren kolliderte med finalen i Walking Dead. Entertainment Weekly spekulerer også i om GoT kommer til å overta True Bloods rolle som HBOs flaggskip, målt i seertall.

Så langt, alt bra. Men i bloggosfæren har jeg merket et spørsmål som dukker opp stadig oftere: Hva skjer hvis tv-serien Game of Thrones tar igjen bokserien A Song of Ice and Fire som den er bygget på? Blir serien noensinne ferdig?

Kritikeren Jace Lacob skriver glimrende om GoT på Daily Beast

George R.R. Martin publiserte seriens første bok A Game of Thrones i 1996. Oppfølgeren A Clash of Kings kom tre år senere, og A Storm of Swords året etter det igjen, i 2000. Men så skjedde det noe. Kanskje var det bøkenes voksende suksess, kan hende var det skrantende helse, for de siste tretten årene har han bare klart å levere to manus – utgitt i 2005 og 2011. Av de 7 planlagte bindene gjenstår altså to.

De tre første sesongene av tv-versjonen av Game of Thrones bygger på de tre første bøkene (eller i alle fall de to og en halv første). Og HBO er selvsagt nødt til å benytte medvinden serien har for tiden. Dessuten er det svært vanskelig å utsette sesonger med en så stor og attraktiv cast. Det er grunn til å tro at showrunnerne David Benioff og D. B. Weiss kommer til å fortsette med nye sesonger hvert år framover, slik de har gjort til nå.

GRRMs neste og nest siste bok i serien – Winds of Winter – er først ventet i 2015. Med tanke på hvor omfangsrike bøkene har blitt og forfatterens langsomme skrivefart, er det liten grunn til å tro at siste bind vil komme før 2019/2020. Og hva skjer da? Selv ikke megasuksessen The Sopranos holdt mer enn seks sesonger. I dagens omskiftelige TV-marked er det nesten umulig å tenke seg at Game of Thrones kan holde på gjennom hele tiåret.

Fantasybloggeren The Wertzone har en lang og grundig post om fenomenet. Dette er hans mulige scenario:

2013: Season 3 – A Storm of Swords Part 1
2014: Season 4 – A Storm of Swords Part 2/A Feast for Crows/A Dance with Dragons Part 1
2015: Season 5 – A Feast for Crows/A Dance with Dragons Part 2
Late 2015: Possible Winds of Winter release date.
2016: Season 6 – A Feast for Crows/A Dance with Dragons Part 3/The Winds of Winter Part 1
2017: Season 7 – The Winds of Winter Part 2
2018: Season 8 – The Winds of Winter Part 3/A Dream of Spring Part 1
2019: Season 9 – A Dream of Spring Part 2/longest realistic lifespan of the TV series

As you can see, this means that Martin would be required to publish A Dream of Spring by spring 2019 at the latest, and to give the showrunners material from it in the summer of 2018.

Her i NY har jeg snappet opp litt sladder om saken. Ifølge en velinformert kilde skal GRRM være ved skrantende helse. Han skal ha gjort en avtale med Benioff og Weiss. Hvis noe skulle skje, ligger skissene til siste kapittel i sagaen nedlåst, og kan brukes til TV-serien.

Så vet vi det. Noen som har noen nyheter om dette? Post gjerne i kommentarfeltet!