BOKTIPS: Groundhog Day møter Terminator

Tom Cruises godbit Edge of Tomorrow fyller snart ti år. Filmen er basert på en like god bok, All You Need Is Kill.

Edge of Tomorrow er en moderne klassiker. Se den én gang, bli begeistret. Se Tom Cruise, Emily Blunt og Bill Paxton to ganger, bli hektet.

Om du ikke har sett filmen (HBO Max i Norge), er dette premisset: Jorden er beleiret etter en alien-invasjon av såkalte Mimics. William Cage er kommunikasjonsrådgiver for jordens allierte. Han blir via en inkurie tvunget ut i soldatlivet. Cage blir umiddelbart drept, men våkner opp til den samme dagen.

Det samme slaget skal kjempes igjen. Hver gang William Cage dør våkner han på begynnelsen av den samme dagen. Klarer han å runde hele slaget og redde jorden? Blir han litt bedre kriger for hver dag? Hvor mange dødsfall og dager må til? Tom Cruise to the rescue! Live. Die. Repeat.

På et tidspunkt har jeg vurdert å se Edge of Tomorrow hver dag i et år. Bare sånn for å få ordentlig føling med hvordan det må være å våkne opp med den samme krigen, hver dag, fra start.

I stedet snublet jeg ved en tilfeldighet over boken som inspirerte filmen. All You Need Is Kill er skrevet av Hiroshi Sakurazaka, og ble hans gjennombrudd som scifi-forfatter i 2004. Filmen følger bokens handling overraskende tett, selv om flere premiss er endret. Hovedpersonen er den japanske soldaten Keiji Kiriya, som er gjort til amerikansk spin-doktor i filmen. De går likevel gjennom den samme mentale prosessen, og får samme kollegiale forholdet til Rita Vrataski aka Full Metal Bitch.

Det kule med romanen (som ble tegnet som manga i 2014, da filmen kom) er hvordan den gir innblikk i både invasjonen og Ritas bakgrunn. Hvorfor er hun blitt en drapsmaskin av en soldat, ikke bare genetisk, men psykologisk? Hva er planen til Mimic-skapningene, og hvorfor har de kommet til jorden? Samtidig som dette utforskes, beholder boken det spenningsdrivet som gjorde at Hollywood så potensial for en Tom Cruise-blockbuster. Noen leste denne boken og innså at Groundhog Day møter Terminator er en knallgod idé.

Hiroshi Sakurazaka skriver morsomt og lettbent. Man trenger ikke være tech-nerd eller scifi-entusiast for å henge med på hverken språk eller handling. Romanen er også så kort at du leser den på en kveld eller to, og jeg tipper du får samme tanker som meg: 1) Planene om en Edge of Tomorrow 2 MÅ vekkes til live. 2) Jeg må se Edge of Tomorrow igjen i kveld!