Boktips: hemmelig spionprosjekt og mareritt i Berlin


Vi fortsetter Berlin-anbefalingene våre. Nå med en psykologisk spionthriller fra Ian McEwan.

Etter et Berlin-besøk i påsken skrev jeg denne guiden til byens mangfold av Stasi/nazi-minnesmerker og -museer. I anledning besøket kjøpte jeg også Ian McEwans 1990-bok The Innocent, som er lagt til det paranoide Berlin på 50-tallet.

The Innocent handler om den blåøyde engelskmannen Leonard, som kommer til Berlin for å jobbe på et hemmelig spionprosjekt engelskmennene og amerikanerne har gående mot en Sovjet-stasjon i Berlin. Han roter seg inn i et forhold med en tysk dame som er fem år eldre enn ham og skilt. Eksmannens skygge ruver i bakgrunnen, det hemmelige prosjektet Leonard jobber med vakler forsiktig fremover, men plutselig tar det hele en marerittaktig vending.

Ian McEwan – som er mest kjent for boken Atonement – som senere ble en suksessfilm – skriver fabelaktig, spesielt sekvensene hvor Leonard resonnerer seg frem til selvopptatte, patetiske slutninger er dyptpløyende og briljant levert. The Innocent gir også et mangefasettert portrett av Berlin i etterkrigstiden, og etter noen rolige passasjer midtveis er boken også sjukt spennende. Psykologisk krim/spionthriller på sitt beste, anbefales til fans av le Carré og Robert Wilson. Eller som en leser skriver på Amazon.com: “This is a really unusual book, esp coming from a writer of Ian McEwan’s stature. It’s part psychological horror, part espionage, part mystery, part coming-of-age, part character study – and it’s splendid.” Enig.