Boktips: hva skjedde med Marvel?

Martin Scorsese sukker at filmene basert på tegneseriegiganten Marvels karakterer og historier er som en fornøyelsespark. Ridley Scott sier superheltfilmer er «fucking boring as shit».

Mange mener mye om Marvel. Nå kan du bli én av dem!

MCU – The Reign of Marvel Studios er en grundig og spennende bok om filmene som utgjør The Marvel Cinematic Universe. Forfatterne (Joanna Robinson, Dave Gonzales og Gavin Edwards) har intervjuet hundrevis av kilder i og rundt Marvel Studios. Det bruker de som grunnlag når de begynner med Iron Man (2008) og tar oss frem til Ant-Man & The Wasp: Quantumania (2023).

Les også: OP-5 går gjennom MCU kronologisk

Forfatterne har en bransjete, grundig tilnærming. De er åpenbart filmfans, men viser solid fingerfølelse for spillet bak kulissene. De forklarer hvordan Spider-Man og hundrevis av karakterene rundt ham havnet hos Sony og ikke Marvel. Vi forklares hvordan Robert Downey Jr. og Jon Favreau på kaotisk, men vellykket vis landet Iron Man. Det pløyes også i Edward Nortons kræsj med Marvel på The Incredible Hulk. Marvel-sjef Kevin Feiges vei fra filmfan til en av bransjens mektigste forklares. Konfliktene mellom New York-kontoret som vil selge leker og L. A-studioet som vil lage stor blockbuster-kunst brettes ut i all sin fornøyelige sandkassekrangling. Stafettpinnen som gikk fra Josh Whedon til The Russo Brothers får mye plass. Veien frem til Black Panther og Captain Marvel – aka svart helt og kvinnelig stjerne – gås grundig opp. Den uventede suksessen til Guardians of the Galaxy-filmen får sin fortjente historie. Og så videre.

Slik maler MCU et uhyre interessant bilde av de vår tids mest suksessrike filmstudio. På veien får vi også en god følelse av hva som har gått galt for Marvel på veien, slik at de nå står avkledd som et pompøst studio med dårlig likte filmer som ikke tjener nok spenn. Altså Eternals, Quantumania, The Marvels og de fleste andre som er blitt sluppet siden toppen med Infinity Wars og Endgame.

MCU – The Reign of Marvel Studios gir ingen enkle svar man kan oppsummere i en tweet. Boken er noe så gøyalt som en grundig gjennomgang av komplekse konflikter mellom forretningsfolk, organisasjoner, skuespillere og bransjestørrelser.

Ja, politisk korrekthet har påvirket hvordan Marvel-universet har endret seg. Men det var de samme kreftene som tvang frem suksessen Black Panther. Ja, Marvel sliter med at flere av de nye karakterene er ukjente figurer. Men det samme gjaldt for Rocket, Star-Lord, Thanos og til og med Iron Man da de slo gjennom. Slik får man hele tiden et balansert syn på Marvels krise. Jo mer info som kommer til bordet, jo vanskeligere blir det å peke på enkeltårsaker til at få får gåsehud av tanken på nye prosjekter fra Kevin Feige & co.

Det er et sammensatt bilde, og det er dette bildet du ser tydeligere når du har lest boken. Pluss at det er uendelig med artige historier fra filmbransjen, og kanskje aller viktigst: du får vilt lyst å se Captain America & The Winter Soldier igjen! Anbefales alle som lurer på hvorfor Marvel vakler etter de nådde fjelltoppen.