Boktips til Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg skal bli ny generalsekretær i NATO. Vi har noen boktips for kompetanseheving til første arbeidsdag.

Her om dagen foreslo Filip Roshauw (som du bør følge på Twitter her) at OP-5 burde gi boktips til Jens Stoltenberg nå som Norge sender ham ut i verden til NATO. For en strålende idé, tenkte vi umiddelbart.

For Norges eks-statsminister har tidligere uttrykt sin begeistring for TV-serier som The Sopranos, og virker å være en engasjert og oppegående type, men vi tenker at han kanskje har vært litt skånet for influenser utover excel-ark og saksdokumenter i en hektisk hverdag?

Så heisann kjære Stoltenberg! Håper du leser dette, og at vi kan bidra til å gi deg litt ballast nå som du får ny kontorpult. Noe av dette kommer skarpt fra venstresiden, noe er høyrevridd, noe påberoper seg nøytralitet. Men viktigst: alt er lesbart, underholdende, spennende og opplysende. Håper du liker noen av dem. PS: Leserne våre er ivrige folk, så vi regner med at de kommer med utfyllende tips i kommentarfeltet, sjekk det også.

Dirty Wars – The World is a Battlefield av Jeremy Scahill
— Du har kanskje sett filmen på Netflix, men vi anbefaler å sjekke denne mursteinen som den Oscar-nominerte filmen er basert på. Unggutten Scahill skrev først en avslørende bok om de onde folkene i leiesoldatfirmaet Blackwater, og bidro til at selskapet måtte skifte navn, og her tar han for seg hvordan amerikanske myndigheter systematisk har etablert seg som krigsherrer og -aktører på de rareste steder i verden. Skremmende og interessant lesning, og Scahill er like mye aktivist som journalist, men researchen og pennen er skremmende god. Mye info her som er grei å ha i bakhodet når du forhandler resolusjoner med amerikanerne.

An Officer and a Spy av Robert Harris
— Ikke for å være belærende, men du kan ikke diskutere internasjonal politikk med franskmennene uten å kunne din Alfred Dreyfus. Ved siden av Kim Philby-skandalen på 50- og 60-tallet, er Dreyfus-affæren tidenes største spionsak, en sak som truet med å rive Frankrike i to. Dreyfus var fransk jøde som ble anklaget og dømt for å ha spionert for tyskerne på slutten av 1800-tallet, men ble gudskjelov frikjent og hentet hjem fra brutal soning på Djevleøya. Denne romanen er skrevet av Robert Harris, som også har skrevet toppbøker som Ghost, den som egentlig handler om Tony Blair og ble kanongod Polanski-film med Pierce Brosnan i hovedrollen.

Seperation of Power av Vince Flynn
— Mitch Rapp! En av de store OP-5-heltene (hvert fall min, Aslak er litt mer skeptisk) fra seneste år. I denne superspennende boken fra 2002 må han stoppe Saddam Hussein fra å utvikle atomvåpen, og beste måten å gjøre det på er å snike seg inn undercover i Bagdad. Undercover som hvem, hører jeg du sier? Som Uday, vel! Haha, saklig type han der Mitch Rapp. Ikke rart Vince Flynn – som døde så altfor ung i fjor – er en av George W. Bush sine favorittforfattere, dersom du pløyer gjennom Mitch Rapp-bøkene får du en dypere forståelse for tankegodset som driver høyrekreftene i amerikansk etterretning. Samtidig som adrenalinet pumper gjennom det røde blodet ditt. Dersom du liker denne, anbefaler vi å lese American Assassin og Kill Shot etterpå, de tar for seg starten på karrieren til Rapp.

Wired For War – The Robotics Revolution and Conflict in the 21st Century av Peter Warren Singer
— Ok, nok fantasi med Mitch Rapp. Wired For War er en beinhard nerdebok om utviklingen av bevæpnede droner, og hvordan de har fått en essensiell plass i moderne krigføring. Vi vil forresten anbefale deg å booke et møte med Peter W. Singer neste gang du er i Washington. Supersmart bipartisan fyr fra tenketanken Brookings Institution, hvor han er Director of the Center for 21st Century Security and Intelligence. Han kommer fra en familie med lange militære tradisjoner, så han er ikke bare sånn bleeding heart liberal fyr som har slått seg opp med å synse om ting han ikke har peil på.

PS: Dersom du synes Wired For War virket interessant, kan du sjekke flere lesetips om droner her.

The Secret Agent av Joseph Conrad
— Men siden din argeste motstander da du gunnet for å bli generalsekretær var polakken Radoslaw Sikorski, anbefaler vi at du leser deg opp på tidenes største polske spenningsforfatter. Mange kjenner Joseph Conrad kun som forfatter av The Heart of Darkness, men The Secret Agent rangeres ofte som Topp 10 når historiens beste spionromaner skal oppsummeres. Les The Secret Agent, så har du og Radoslaw noe å prate om i pausene.

Lykke til i ny jobb!