Flykte fra Bolivia? Her er boktips til reisen.


Stina Hagen Brendemo rømte fra kokainfengsel i Bolivia. Her er bøkene hun burde lest på veien hjem.

I går gikk dokumentaren om Stina Hagen Brendmo
og hennes flukt fra Bolivia op TVNorge. Jeg fikk bare sett 30 minutter etter Taxi var ferdig, men fikk inntrykk av en litt dårlig sammensatt doku som hadde trengt perspektiv og tydelig konflikt og alt det der.

Men nok om det, i anledning denne berømte og tabloidvennlige flukten fra kokainfengsling i Bolivia, har jeg skrevet noen anbefalinger til bøker å lese om dette hvite pulveret som inspirerer filmer som Scarface og flommer over hele den vestlige verden.

Definitivt noe å ha med seg på flukten fra Bolivia, min erfaring er hvert fall at lange reiser går litt fortere med lesestoff. Kanskje man kan lære noe også.

Her er både seriøst, morsomt, og spekulativt om That White, som Fat Joe så enkelt kaller det.

Men nu kör vi, her er fire anbefalinger til kokabøker du (og Stina) bare mååå lese:

Kokain: drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman
Forfatter: Lars Wierup og Erik De La Reguera
– Dokumentarbøker om kokain er ikke lenger forbeholdt eventyrhistorier fra Sør-Amerika og eksptiske biografier om Pablo Escobar og hans narkobaronkompiser. I Sverige ble «Kokain» en bestselger, mye fordi boken rev det bedagelige Stureplan-sløret av hvordan det hvite pulveret egentlig påvirker Sveriges ve og vel. Forfatterne er overveldende i sin detaljpresentasjon, her blir man overlesset med detaljer og historier om narkosmugling, glamour, elendighet og hvordan folk – også her i Skandinavia – tjener millioner/milliarder av kroner. Tankevekkende og ubehagelig, men også underholdende så det spruter av sidene.
Supertilbud på boken hos CDON.com, latterlige 39 kr

Marching Powder: A True Story of Friendship, Cocaine, and South America’s Strangest Jail
Forfatter: Thomas McFadden, Rusty Young
– Det er ikke bare norske jenter som sitter plantet i fengsel i Bolivia. Engelske Thomas
McFadden var en profesjonell pulversmugler, før han ble rundlurt og endte i beryktede San Pedro-fengselet. «Marching Powder» er historien om hvordan han innfant seg, og endte opp som fengselsguide for vestlige backpackere på eventyrjakt i Bolivia. Dramatisk, fengende, skremmende og hylende morsom.
Folkene hos Platekompaniet selger Marching Powder, vettu.

El Choco: svensken i Bolivias mest ökända fängelse
Forfatter: Markus Lutteman
– Jonas Andersson hadde en desperat plan om å kvitte seg med egen narkogjeld, og den gikk ut på å gjøre en smuglejobb fra Bolivia til Sverige. Ikke smart. Han endte – i likhet med McFadden – i San Pedro-fengselet, og det ble en gråtkvalt kamp for å overleve. Men når den daglige for å dø avtar, ender Andersson med å bli rusfri, få kjæreste og sitt første barn. Kjærligheten og happy ending i El Choco til tross, moralen er klar: ikke ta med hjem hvite pakker fra Bolivia.
Bokus selger bok om El Choco her

Hvordan smugle tonnevis med kokain – og leve lykkelig
Forfatter: Luca Rastello
– Luca Rastello er åpenbart ute etter å provosere fram nytenkning rundt kokainpolitikk med denne boken, som nylig ble oversatt til norsk. I Hvordan smugle tonnevis med kokain – og leve lykkelig argumenterer Rastello for at narkoforbud gjør de store distributørene sterkere og mer handlekraftige, og mot slutten av boken påstår han at hvem som helst kan bli en suksessrik narkobaron etter å ha lest boken. Nuvel, sier vi. Ikke prøv dette hjemme.
CDON har ok tilbud på denne underlige selvhjelpsboken

PS: sjekk gjerne også saken jeg skrev om kokainbaronen Pablo Escobar og hans innflytelse på det colombianske landslaget i fotball, for det glimrende fotballbladet Josimar

Disclaimer:både kollega Aslak Nore og jeg jeg har jobbet i ALFA som kollega med Jonas Forsang, journalisten som dukker opp i dokuen Flukten fra Bolivia..