Boktips: Totalt kaos i Marseille

TV-serien om Marseille skuffet maks. Vi kompenserer med en glimrende krimroman fra den sørfranske havnebyen.

Her i OP-5-redaksjonen er det delte meninger om Netflix-serien Marseille. Jeg mener den er håpløs og terningkast to, Aslak synes ikke den er sååååå ille. Gerard Depardieu-serien er uansett en nedtur fra en av filmhistoriens kuleste byer.

Men jeg tipper vi er rimelig enige om at du i stedet bør sjekke ut Jean-Claude Izzos bøker fra Marseille. Hans Marseille-trilogi fra midten av 90-tallet har vært stor suksess i Frankrike, og her hjemme er førstebokenTotal Khéops å få kjøpt på engelsk med tittelen Total Chaos. Etter 200 kjappe sider med jazz, sigg, mord og drekking i Marseille får du bare lyst å lese de to siste bøkene på barferie i sør.

Les også: Travel With Intent om Total Chaos og Marseille

Total Chaos handler om Ugo, Manu og Fabio, tre barndomsvenner fra Marseilles middels integrerte gater.  Sammen koste de seg gjennom ungdomstiden med butikkran, champagne, fisking og høytlesing av litteratur, før Fabio ble lei av det utsvevende livet. Han vervet seg i militæret og ble senere politimann.

Når Ugo og Manu blir drept som et resultat av dårlige venner, vaner og veivalg, bestemmer Fabio seg for å nøste opp i drapene og hevne kompisene. Nøstet inn i historien er diverse kvinner Fabio involverer seg med, fra sigøynerkjærligheten Lulu til prostituerte, jazzelskende kvinner og en lokal journalist.

Les også: OP-5 anbefaler tre filmer fra Marseille

Høres det ut som alle krimklisjeers mor? Joda, Fabio har lystene og lastene som dominerer bokhyllen min, men Izzo skriver med et språk som er så enkelt og romantisk at leseren bare flyter med inn i hans verden. Et språk som kler en mytisk by som Marseille, og ikke noe sted er det så tydelig som i forfatterens egen fortellerstemme:

«Marseilles isn’t a city for tourists. There’s nothing to see. Its beauty can’t be photographed. It can only be shared. It’s a place where you have to take sides, be passionately for or against. Only then can you see what there is to see. And you realize, too late, that you’re in the middle of a tragedy. An ancient tragedy in which the hero is death. In Marseilles, even to lose you have to know how to fight.»

Og når politimannen Fabio kommer med sine betraktninger om byens tilstand, får vi en enda hardere blanding av dystopi og harme:

«So much violence. If God existed, I’d have strangled him on the spot. Without batting an eyelid. And with all the fury of the damned.»

Som du skjønner er ikke Total Chaos en lystig roman, men den er full av vakre karakterer, de nydeligste miljøskildringer (du får lyst på fisk og vin, for å si det forsiktig) pakket inn i et medrivende plott. Jean-Claude Izzo bruker jazzreferanser og sterke drinker like mye som kald mafia og desillusjonerte innvandrere, og i skyggen av Marseilles havn blir det til en suveren krimroman og reiseguide.