1983, bomber og boksamlere

En religiøs sekt, dødelige bombepakker og en sleip boksamler. Cal Moriarty debuterer med The Killing of Bobbi Lomax.

Vi har et aldri så lite crush på kule fortellinger fra 80-tallet om dagen, etter The Americans overbeviste nok en gang med subtile referanser og perfekt tidskoloritt i vårens tredje sesong.

Så da en av bloggene vi følger anbefalte den ukjente krimdebutanten Cal Moriarty (kult navn!) og hennes The Killing of Bobbi Lomax, var vi ikke tunge å overtale.

Historien er lagt til 1983, hvor den unge, vakre golddiggeren Bobbi Lomax blir sprengt i fillebiter på sin egen plen en tidlig morgen. Rett etter skjer det samme med eiendomsinvestor Peter Hudson, før boksamleren Clark Houseman såvidt slipper unna et tredje attentat. Politimannen Marty blir satt på saken, og han kobler snart drapene til den lokale sekten The Faith, et gigantisk eiendomsprosjekt og Bobbis aldrende ektemann Arnold Lomax.

Fortellingen starter med å veksle mellom “nåtid” og Clark Housemans intrikate planer om å lure The Faith et år tidligere, men i løpet av boken kryper Clark-historien inn på nåtiden, og bit for bit skjønner vi hva som har skjedd i denne bondete, religiøse Idaho-småbyen. Det vil si: Moriarty bruker god tid på å sette sammen de forskjellige bitene i puslespillet, og til og med etter jeg er ferdig med boken er det et titalls spørsmål som surrer i knollen. Men det er jo sjarmen med å lese krimdebutanter: I stedet for at suksessformelen er finpusset og de rette knappene trykkes på fra første side, tar debutanter deg med i en uforutsigbar verden hvor nyansene er vanskeligere å se og historiene fortelles via nye omveier.

De blir av og til litt forvirrende, men når historien krydres med Stephen King-aktige sektbeskrivelser, munnrappe detektiver og Catch Me If You Can-lignende sleipinger, blir historien om Bobbi Lomax en fornøyelse å pløye gjennom.

The Killing of Bobbi Lomax er en sjarmerende, tidvis enormt fenglende roman om religion, 80-tall, nerdete boksamlere og lurendreiere. I følge Moriarty selv er boken starten på en serie krimfortellinger fra 80-tallet, og om vi skal dømme etter denne starten blir det en utvikling vi skal abonnere på.

Her kan du sjekke The Killing of Bobbi Lomax på Kindle