Feirer James Bond med coffee table-bok

Snart er det SPECTRE-premiere! Morten Steingrimsen og Morten Sagen har skrevet et perfekt oppvarmingsverk med Den store James Bond-boken.

Mens resten av landet har sittet lett tilbakelent og ventet på ny James Bond-film, har Bond-entusiastene Morten Steingrimsen og Morten Sagen brukt tiden godt. Nå er de klar med Den store boken om James Bond, et praktverk av en coffeetable-bok om den engelske agenten.

CIMG2044

Denne uken hadde de lanseringsfest med bokbad, cocktails og fete dresser. Vi benyttet anledningen til å få noen dypere detaljer om boken fra Morten Steingrimsen, som her er til venstre sammen med forfatterkompanjong Morten Sagen. Intervju under:

Bond positur

Gratulerer med bok! Fortell oss hva leseren kan forvente?
– Tusen takk! Den store boken om James Bond handler om alle de spennende aspektene ved James Bond-universet. Vi går grundig gjennom hver eneste Bond-film, fra Dr. No (1962) til kommende SPECTRE, inkludert de uoffisielle Bond-filmene, og byr på morsomme innfallsvinkler og nye fakta. Vi  har kapitler om forhistorien, Bond-forfatter og -skaper Ian Fleming, bøkene, tegneseriene, Broccoli-familien, musikken, produktene (for eksempel bilene og klokkene), livsstilen, hotellene, drikkene (som Bollinger, Belvedere og Smirnoff), skuespillerne som har gjestaltet Bond-rollen og mye mer.  Prosessen har jeg og navnebroren min vært opptatt av å lage en praktbok, det man kaller en «coffee table book». Vi har krydret boken med massevis av spennende bilder, ikke bare de kjente (selv om flere av de ikoniske portrettene må være med). Noen av bildene er til og med antakeligvis aldri publisert før, deriblant en slettet scene fra On Her Majesty’s Secret Service (1969) – som ikke engang vi kjente til før vi startet arbeidet med boken!

Les også: Spionmote – Hvem var den best kledde James Bond?

Men hva skiller denne boken fra en hvilken som helst internasjonal Bond-utgivelse?
– Vi har skrevet boken ut fra en norsk innfallsvinkel. Dette innebærer at vi har viet et helt kapittel til James Bond og Norge, og at vi har intervjuet flere nordmenn med tilknytning til Bond-filmene. Eksempler er den norsk-bosatte dykkeren John Maynard (som jobbet tett med Sean Connery på Thunderball) og a-ha-låtskriveren Paul Waaktaar-Savoy (som skrev tittelmelodien til The Living Daylights). Vi klarte også å spore opp den ukjente norske Bond-piken Karen Seeberg, som hadde en liten rolle i Marokko-sekvensen i The Living Daylights. Det finnes mange spennende koblinger mellom Bond og Norge.

Les også: OP-5 synser om Skyfall

Hvordan kom ideen til boken?
– James Bond er jo et populærkulturelt fenomen uten sidestykke i historien. Nær sagt «alle» har et forhold til Bond, og serien har fått en ny renessanse gjennom Daniel Craig. Selv om det er laget tjuetre offisielle filmer, og den tjuefjerde snart ute, er interessen fortsatt svært høy. Den forrige Bond-filmen Skyfall er faktisk seriens mest innbringende. Vi har lenge ønsket og drømt om å få skrive en Bond-bok på norsk, som omhandler dette evig fascinerende fenomenet. Bond har jo stått veldig sterkt i Norge – nordmenn har alltid vært ville etter agent 007! I kjølevannet av suksessen til Skyfall følte vi det var rett tidspunkt å endelig realisere boken.
CIMG2043
Hva synes du selv er det kuleste i boken?
– Oi, dette er et veldig vanskelig spørsmål. Men jeg får vel trekke frem tre ting: Vi var så heldige å få lov til å intervjue Guy Hamilton, en av de mest innflytelsesrike Bond-regissørene. Han regisserte det mange regner som tidenes Bond-klassiker, Goldfinger(1964), og ytterligere tre Bond-filmer. I slutten av boken har vi gjort et omfattende intervju med ham. Det er vi veldig stolte over.  Han forteller så engasjerende om sin lange karriere. Foruten Bond-filmene, står han også bak mange andre herlige filmklassikre som vi er veldig glade i, som Harry Palmer-filmen Funeral in Berlin (1966), Battle of Britain (1969) og Force 10 from Navarone (1978).

CIMG2044

Ja, det gikk bedre med ham enn med Bond-regissør Terence Young, som senere laget såpeoperaen om Saddam Hussein! Uansett: her på OP-5 har vi hatt en moteguide til James Bond, får vi noe tilsvarende i boken deres?
– Det er for tiden stor interesse rundt Bonds livsstil og produktene som er assosiert med dagens Bond-filmer. Boken gir derfor en guide på hvordan man kan kle seg som Bond. Det som er kult er at mange av merkene Bond bruker i SPECTRE, er lett å få tak i – enten om det er snakk om Crockett & Jones Camberley, Sanders and Sanders Chukka Boot (for øvrig samme sko som The King of Cool, Steve McQueen, brukte i sin tid!) eller N.Peals svarte kashmirgenser (som sett på teaser-plakaten).  Det var også en positiv overraskelse at Bond-pike Martine Beswick (From Russia with Love og Thunderballl) sa ja til å skrive bokens forord.

Du er med i en gjeng internasjonale Bond-nerds (kompliment!), hvordan fungerer dette miljøet?
– Det er et veldig kollegialt miljø, med folk fra mange ulike bakgrunner – men som har det til felles at alle er over gjennomsnittet interessert i og veldig opptatt av å hylle Bond-fenomenet. For oss er Bond selve Rolls-Roycen i historien. Ofte arrangerer vi Bond-eventer og inviterer hverandre, reiser rundt og besøker Bond-locations (nylig var en del av oss på Schilthorn i Svets, som fungerte som Blofelds base i Piz Gloria i On Her Majesty’s Secret Service), møter Bond-stjerner og turer til Pinewood Studios. For øvrig har jeg alltid hatt sansen for personer som har en stor lidenskap, enten det er snakk om Star Wars-fans eller trekkie», eller dere i OP-5 som er eksperter på krim og spionasje.

CIMG2042

Takk! Hva er forventningene til SPECTRE, nå som det nærmer seg premiere?
– Alt ligger til rette for at SPECTRE blir en skikkelig klassisk Bond-film. For all del, Craigs filmer så langt har jo inneholdt de faste Bond-elementene, som spektakulære åpninger, vakre damer, halsbrekkende actionsekevnser og så videre. Men enkelte elementer har likevel vært savnet. Med SPECTRE re-introduseres disse: Den notoriske SPECTRE-organisasjonen vender tilbake, Bond reiser til Alpene (det er en god stund siden), Bond bruker hvit smoking (for første gang siden A View to a Kill i 1985), en Bond-bil med overraskelser under panseret og så videre. Jeg håper og tror at vi får en veldig oppriktig og ekte Bond-film, i mangel av bedre ord.

Hva synes du om Sam Smith-låten?
– I utgangspunktet digger jeg at det er en aktuell britisk artist som synger tittelmelodien. Det er kult at Smith er den første mannlige britiske soloartisten som synger en Bond-melodi siden Tom Jones’ Thunderball fra 1965. Etter Adeles nydelige og mektige ballade Skyfall, har nok forventingene vært veldig store denne gangen. Kanskje for store. Jeg skal ærlig vedgå at jeg var noe tvilende til om jeg likte Writing’s On The Wall eller ei første gang jeg hørte den. Men etter å ha hørt på den flere ganger, har den vokst. Strykerarrangement og Sam Smiths stemme er veldig flott. Flere partier er også veldig John Barry-aktig, noe jeg setter pris på. Jeg skulle nok helst ønsket at melodien ikke var så «nedpå» hele tiden. Samtidig vil jeg se den i kontekst, det vil si i kombinasjon med Daniel Kleinmans tittelsekvens, før jeg feller en endelig dom.

ja, det er jo filmmusikk vi snakker om, den er ikke nødvendigvis ment å stå alene?
– Om tittelmelodien blir stående igjen som en klassiker, er kanskje for tidlig å si. Med hensyn til oppmerksomheten rundt SPECTRE, er det uansett hyggelig at tittelemelodien har oppnådd første plassering på den britiske hitlisten. Ingen annen Bond-tittelmelodi har klart det tidligere!

CIMG2040