SPECTRE under lupen

Hvor mye er det mulig å lese ut av halvannet minutt teaser for ny James Bond-film? Enormt mye! Morten Steingrimsen analyserer, peker og forklarer, med funfact-garanti.

I går skrev vi litt kjapp synsing om den flunkende nye James Bond-traileren, eller teaseren som det strengt tatt heter, men vi strekker jo ikke helt til sammenlignet med de ledende kreftene på feltet.

Les også: Mørk og mystisk SPECTRE-trailer

Så vi tok en prat med Morten Steingrimsen (han på bildet over, selvsagt med en James Bond-bil) fra det strålende norske nettstedet James Bond-magasinet (anbefales, mye nerding og kule saker) om SPECTRE-traileren, forventninger og den slags.

Som Norges ledende Bond-kjenner, hva er ditt førsteinntrykk av teaseren for SPECTRE?
– Først og fremst ble jeg kanskje tatt litt på sengen av fraværet av action i teaser-traileren. Jeg hadde ikke forventet mye action, men i det minste noen få glimt. Når det er sagt, liker jeg å bli overrasket og det er helt greit for meg at man sparer action til senere trailere. Etter å ha sett traileren en rekke ganger, er jeg totalt sett veldig begeistret og min konklusjon er at traileren er vellykket.

Hvilke detaljer/referanser er de viktigste i teaseren?
– I likhet med dere i OP-5, liker jeg jeg veldig godt at traileren er kryptisk, dvelende og at den holder tilbake en del informasjon. Men den er også full av små, men likevel viktige, detaljer som det er verdt å ta en nærmere titt på. Ut i fra traileren å bedømme er SPECTRE på mange måter en direkte oppfølger til Skyfall, og fortsetter med det å utforske Bonds forhistorie og barndom. Men den har nok minst like mange forbindelser til Craigs øvrige Bond-filmer, og egentlig hele Bond-mytologen generelt sett. Selv er jeg minst like glad i Ian Flemings bøker som filmene, og det er svært gledelig at Bond-skaperne har hentet inspirasjon hos den litterære Bond.

Det første scenen vi får se er den ødelagte MI6-bygningen ved Themsen. I forrige film var det Silva (spilt av Javier Bardem) som utførste er terrorangrep mot MI6-bygningen, og i SPECTRE er bygningen åpenbart ennå ikke gjenoppbygd. Det nye MI6-hovedkvarteret befinner seg nok derfor fortsatt i Whitehall (som mange husker, fikk vi mot slutten av Skyfall reintrodusert det gode, gamle M-kontoret).

Legg merke til den nye Bond-bilen. Modellen heter Aston Martin DB10, som faktisk er spesiallaget for produksjonen og markerer et 50 år langt samarbeid med den britiske bilprodusenten. I traileren får vi noen korte glimt av denne lekre bilen ankomme en herregård. Vi får dog ikke se bilen i «in action». Den korte scenen med bilen er filmet på Blenheim Palace i England (selv om jeg tror at Blenheim Palace i selve filmen skal forestille Italia). I traileren gir Miss Moneypenny (Naomie Harris) Bond noen «personal effects, retreived from Skyfall», hans barndomshjem som brant ned på slutten av forrige film.

Blant eiendelene finner Bond et delvis ødelagt fotografi som viser Bond som ung gutt i fjellene med det som enten er hans far, Andrew Bond, eller en annen farsfigur (kan det være Hans Oberhauser? Ifølge Fleming fungerte han som en stefar for Bond i barndommen). Men på bildet ser vi også en annen ung, venn – kan dette være karakteren som spilles av Christoph Waltz?

Vi får også se agent 007s leilighet, for første gang siden Live and Let Die (1973). Utendørsbildene av bygningen vises ikke i traileren, men adressen er 1 Stanley Crescent i Notting Hill. For øvrig en adresse som er lett å finne frem til, og som jeg nylig besøkte. Anbefales om du er en tur i London!

Bond drikker en 18-år gammel Macallan, et whiskymerke han for øvrig drakk i Skyfall. På Bonds stuebord ser vi en personlig gjenstand han arvet fra gamle M (Judi Dench) i en av de siste scenene av Skyfall, nemlig en Royal Doulton-porselensfigur. For alt vi vet, kan det hende at denne bulldogen inneholder en hemmelig beskjed.

Danske Jesper Christensen glimret med sitt fravær i «Skyfall», etter at han hadde spilt det mystiske Quantum-medlemmet Mr. White i Craigs to første Bond-filmer. Men nå er han tilbake. Denne gangen finner Bond han i et øde hus, omgitt av et dystert og snødekket landskap. Utendørscenen er filmet ved Altaussee-innsjøen i Østerrike.

Øyeblikket i traileren som gav meg mest frysninger, var nærbildet av ringen med logoen til forbryterorganisasjonen SPECTRE. Denne organisasjonen har som kjent spilt en viktig del i Bond-universet (med Bonds erkeskurk Ernst Stavro Blofeld som øverste leder), men av juridiske årsaker har ikke Broccoli-familien hatt lov til å benytte seg organisasjonen før nå. MGM og Danjaq (holdingselskapet bak Eon Productions) sikret seg rettighetene i 2013 og det er herlig at SPECTRE nå endelig er tilbake i Bond-universet! (Les mer om det her. Hilsen Asbjørn)

Idet Bond viser Mr. White ringen, advarer Mr. White at “You are a kite dancing in a hurricane, Mr. Bond.». Hvordan de to forbryterorganisasjonene Quantum og SPECTRE henger sammen, eller eventuelt ikke henger sammen, gir ikke traileren noe svar på.
Mot slutten av traileren får vi se Christoph Waltz’ karakter i det som muligens er et hemmelig SPECTRE-møte, en scene som leder tankene tilbake til Eyes Wide Shut. Lydbildet mot slutten preges av The James Bond Theme, fremført med ny og original vri.

Har forventningene dine til SPECTRE endret seg etter disse 90 sekundene?
– Jeg kan ærlig si at forventningene til filmen ikke er mindre. Jeg får umiddelbart lyst til å se enda mer av filmen! Det skal sies at Bond-skaperne har enormt mye mer krutt på lager. Det vi ikke fikk se var blant annet actionsekvensene i Roma, Østerrike og Mexico by. I sistnevnte by spiller de nå inn det som skal bli filmens spektakulære åpningssekvens. Ellers var det mange av skuespillerne vi ikke fikk se, deriblant Ralph Fiennes, Léa Seydoux, Dave Bautista, Andrew Scott, Stephanie Sigman og Ben Whishaw. Så det er mye å glede seg til i de kommende månedene!