Bør du se The Path på HBO?

Jesse Pinkman har strammet seg opp og blitt religiøst sektmedlem. Bør du huke av The Path på TVShow Time?
(NB: Lite spoilers her)

TVShow Time, hva er det for noe? Aldri hørt om. Joda, TVShow Time er en fin liten app hvor du kan huke av på seriene du følger med på, da kommer pushvarsel når ny episode er klar. Det harmonerer noenlunde med når ting blir tilgjengelig her hjemme, så TVShow Time er blitt en liten ting som forbedrer hverdagen med mellom 0,5 og 1 prosent.

https://youtu.be/-CJGX50Pt4s

Neste spørsmål: hva er The Path? Det er en flunkende ny TV-serie med Aaron Paul – han som spilte Jesse Pinkman i Breaking Bad – i hovedrollen som Eddie Lane. Eddie har levd et liv i sus og rus, men til beste for alle har han slått seg til ro med kone – Sarah, spilt av Michelle Monaghan fra første sesong True Detective – og noen flotte barn.

thepath4

Religiøs familielykke alene gjør ingen TV-serie, så det dukker snart opp slanger i paradis. Slangen kommer ikke bare i form av Eddies sviktende tro på lederskikkelsen Cal – eksen til konen Sarah – eller Eddies hemmelige møter med en mystisk dame utenfor Meyerist-bevegelsen (som sekten heter), vi møter også FBI-agenter, medlemmer som prøver å komme seg ut, og overivrige medlemmer som gjør hva som helst – sett strek under hva som helst – for å komme inn i varmen.

Aaron Paul er god som den kortluntede, men samvittighetssøkende Eddie, Monaghan er briljant som konen Sarah, og Hugh Dancy er i hissig toppform som de facto sektleder Cal. Sammen driver de serien fremover med sterk dynamikk seg mellom, men det som gjør The Path interessant er noen forløsende avstikkere. Livet i sekten er ikke så interessant i seg selv, det blir først spennende når en FBI-agent kommer med de magiske ordene “I’m putting them on cult watch”.

hughdancy-thepath

Religiøse sekter funker bra på film, Vitne til mord var en VHS-klassiker i heimen på 80-tallet, men det trengs eksterne utfordringer for å få koko-religion til å funke dramatisk. Derfor blir FBI-trusselen faktoren som kjører opp spenningen og intensiteten, og driver serien like mye mot krimthriller som amerikansk familiedrama.

Funker det? Bør du bruke tid på The Path? Etter tre episoder er jeg ambivalent. På den ene siden bryr jeg meg ikke voldsomt om sektmedlemmene, siden det ikke henger noen umiddelbar Jim Jones-aktig trussel over hodene deres. Når de surrer rundt der i emosjonelt villrede fremstår serien mest som leftover fra The Leftovers, en gjeng mennesker med tomme blikk og tømte sjeler.

På den andre siden stoler jeg på FBI når de drar frem “cult watch”-trusselen. Da må det jo være noe helsprøtt ved denne gjengen som snakker om å ta de siste stegene på The Ladder opp til The Garden? Vent, kanskje The Garden ER Jim Jones-øyeblikket?! Håper nesten det. Foreløpig henger jeg med, men vurderer det episode for episode. Jeg setter dem på min private cult watch.