Bør du sjekke ut Rectify?

rectify2
Vi har sett første sesong av Rectify. Det er en rar, frustrerende og tidvis besettende serie.

Rectify er første originalproduksjon fra Sundance Channel, TV-kanalen som er drevet av festivalen med samme navn. De seks episodene i første sesong handler om Daniel Holden, som kommer ut fra fengsel etter 19 år på death row. Som 18-åring ble han dømt for drapet på sin 16 år gamle kjøreste Hanna, men etter nesten to tiår i fengsel har nye DNA-beviser stilt saken i tvil. Jeg er ikke jurist, men jeg forstår det slik at han ikke er frikjent, men løslatt pga manglende bevis.

Daniel kommer hjem til Paulie, Georgia, hvor han vokste opp, og situasjonen blir fort veldig rar. Daniel er fraværende, familien hans (søster, stebror, stefar, halvbror) vet ikke helt hvordan de skal forholde seg til ham, lokalsamfunnet er splittet i skyldspørsmålet (frisødamen er ikke i tvil, dog), og situasjonen blir klammere og mer trykkende enn en tordendag i Georgia i august.

Slik kan man si at Rectify er en slags sequel til alle filmene vi har sett om uskylde dømte folk som kommer ut fra fengsel. Filmer som avsluttes på episk vis med at en hardtarbeidende advokat eller etterforsker endelig får bevist en fanges uskyld, og mens det amerikanske flagget vaier i sakte film i vinden, gråter alle og klemmer hverandre mens rettferdigheten triumferer. Referansene til OP-5-favoritten The Executioner’s Song (tidenes beste true crime) er tydelige, og Grishams sørstatsthriller A Time To Kill kan også være en pekepinn.

Rectify tar for seg alle de praktiske og følelsesmessige situasjonene som oppstår etter en slik fange slipper løs. Hvem jakter da på den egentlige morderen? Er den løslatte uskyldig? Hvordan reagerer familien til det opprinnelige offeret? Hvordan skal man lære seg å leve blant vanlige folk når man har levd nitten år i en hvit celle med nøyaktige rutiner? S.N.A.F.U.

På sitt beste er Rectify suggererende, intenst landsbydrama, krydret med et bittelite krimplott. Kall det gjerne southern gothic, om du vil. Aden Young som spiller Daniel Holden (referanse til Catcher In The Rye, mon tro?) er distansert og eksotisk på en spesiell og tidvis enormt irriterende måte, men med den rare verden han har skapt i sitt eget hode gir det serien en x-faktor mange serier mangler.

For drepte Daniel egentlig Hanna? Etter å ha sett seks episoder slår det meg at han aldri snakker om saken. Han utbryter aldri sin uskyld på grishamsk vis, han svarer knapt på et eneste spørsmål omverden stiller ham, og han er tidvis ubehagelig freaky.

Så til spørsmålet i tittelen, bør du sjekke ut Rectify? Jepp, det synes jeg, men det er ikke sikkert du liker serien. Den er tidvis seig, frustrende dårlig på å plukke opp krimplottet som ligger i bunn (hvem drepte Hanna), og av og til får man lyst å riste Daniel for å få ham til å si eller gjøre én vanlig ting eller si én fornuftig setning. Men samtidig er serien fengslende, annerledes og – som det heter på P2 på en søndag – til ettertanke.

Om du har sett Rectify, si gjerne hva du mener i kommentarfeltet. Spent på folkets røst om denne.

Sesong 1 ligger på Netflix, tror jeg. Jeg fikk den hvert fall opp på min, men jeg bruker US-innstillinger. Sesong 2 er under innspilling nå.