Bosch sesong 4: BOSCH ER BEST INGEN PROTEST

LAPDs hardeste og beste politimann er tilbake. Bosch skinner i sin fjerde sesong.

Bosch er tilbake på HBO Nordic, og bekrefter statusen som den beste politiserien der ute.  Michael Connellys bøker om LAPD-detektiv Harry Bosch er nå inn i sin fjerde sesong som serie, og i god Harry Bosch-stil blir det bare dypere, smartere og ikke minst: både hardere og mer sympatisk.

Les også: Bosch er i ferd med å bli en av de klassiske politiseriene

Sesongen tar utgangspunkt i 1998-boken Angels Flight. Der kunne vi lese at en prominent borgerrettighetsadvokat blir drept mens han er alene på Angels Flight, som kort kan beskrives som Los Angeles’ lokale minivariant av verdenskjente Fløyen-banen. Som tidligere tar serien seg nødvendige friheter med Harry Bosch-tidslinjen, så i stedet for å være nygift som i boken er Harry skilt med tenåringsdatter, og han leter fremdeles etter morens drapsmann. Det gjør han vel nesten alltid, når jeg tenker meg om, men uansett.

Irvin Irving spiller daglig politisk sjakk som politisjef, partner J.Edgar er tilbake tross mye styr i privatlivet, og som brennaktuelt temaalibi dukker ivrige #BlackLivesMatter-demonstranter opp utenfor Hollywood Station.

Les også: OP-5 snakker med Michael Connelly

Jeg er riktignok dypt og håpløst krimforelsket i Michael Connelly generelt og Harry Bosch spesielt, men la meg likevel kjøre opp 5 grunner til at jeg gjerne skriver BOSCH ER BEST INGEN PROTEST på skoleranselen:

https://youtu.be/GMcaRTwsx8M

1. Titus Welliver perfeksjonerer nå rollen som Harry Bosch. Han skled lett inn i rollen i første sesong, men i sesong fire er han blitt enda bedre på de små ansiktsuttrykkene, de nesten usynlige nyansene i Boschs harde ansikt. Sekvensen hvor kan skal forklare datteren Madeleine Bosch hvorfor han ikke gråter på utsiden er i en klasse for seg selv, samme gjelder de få gangene (kanskje det bare er én gang?) han mister kontrollen. Følg med.

2. Blandingen av etterforskning, politipolitikk og familiedrama gjør Bosch til så mye mer enn whodunnit. Fraværet av vold og skyting og action understreker dette, Bosch er en serie om politimannen Bosch like mye som mennesket Harry, og hans rolle i det politiske spillet blir da også viktig.

3. Selv om #BlackLivesMatter-bevegelsen er noe endimensjonalt fremstilt, fungerer det oppsiktsvekkende bra med moderniseringen av historien. Angels Flight ble skrevet i 1998, i kjølvannet av L.A.-opprørene, og det er interessant å se hvor mye og samtidig lite som har forandret seg. Serien lar aldri teknologi komme i veien for handlingen, og det er ikke uten grunn at Harry fremdeles har politimantraet hengende på et printet ark over pulten sin: «GET OFF YOUR ASS AND KNOCK ON DOORS». Uansett hvor mye plass Uber, geotags og SoMe får, handler politidelen av Bosch mest av alt om gammeldags politiarbeid.

4. Ang familielivet til Harry Bosch: skildringen av datteren Madeleine blomstrer nå for alvor. Når du ser sesongen, skjønner du hvilke utfordringer hun møter, og Madison Lintz spiller den alvorstyngede, nysgjerrige og smarte tenåringen stadig bedre. Forholdet mellom Maddie og Harry er så vakkert og dypt skildret at det matcher det meste av familiedrama. Her forventer jeg nesten en spinoff-ungdomsserie. Mads drar på FBI-college? Kjør på!

5. «You have a history with the world, Bosch». Spillet mellom Irvin Irving og Harry Bosch er like intenst som før, og byr som vanlig på en rekke klassiske sitater. Historien om Harry Bosch er ikke en flashy serie, men den byr alltid på en rekke nydelige, subtile oneliners. Nyt det.