Liker du også tette deadlines, prinsippfaste redaktører og gravende journalister som jakter på pedofile katolske prester? Oscar-vinneren Spotlight er en gnistrende stykke film.
Vi er strengt tatt subjektive på feltet, men det er få ting som slår en vellaget thriller om livet i en avisredaksjon. Tenk bare den pumpende spenningen frem mot Nixon-avsløringen i Alle presidenters menn eller 60 Minutes-journalistens bitre kamp mot egen TV-kanals eier når tobakksbransjen slår seg løs i The Insider?
Om du også er en type filmseer som lar deg rive med av stramme deadlines, gravende journalister og prinsippfaste redaktører, er det bare å rydde kalenderen for kinoaktuelle Spotlight.
Spotlight – som vant Oscar for Beste film – tar for seg Boston Globes avsløringer av hvordan den katolske kirken i Boston (byen i USA hvor den står desidert sterkest) dekket over at prester systematisk begikk seksuelle overgrep mot barn.
Les også: Black Mass – gangsters i Boston-gatene
Journalist-teamet i Spotlight-avdelingen nøler først med å ta i saken, men etter to år med arkivgraving, intervjuer av ofre og noen runder i rettssalen, publiserte de i 2002 omsider historien som endte med Pulitzer-pris.
Journalister, advokater og redaktører spilles av navn som Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Liev Shreiber, Michael Keaton, John Slattery og Stanley Tucci, og gjør Spotlight til en klassisk ensemblefilm. Det er ingen hovedpersoner eller helter i filmen, den dempede musikken spiller aldri opp følelsene unødvendig, og historien konsentrerer seg effektivt om to ting: journalistjakten på dokumentet som beviser at kirken visste, og kirkens forsøk på å påvirke eller stoppe saken.
Spotlight er noe så enkelt og strålende som en tidløs thriller om dedikerte folk som gjør viktige ting, Av og til blir det de beste historiene, og det var vel fortjent at filmen trumfet en astronaut, hedgefund-forvaltere, en pelsjeger og en irsk innvandrer om Oscar-statuetten for beste film.
Spotlight går på norske kinoer nå, og er også tilgjengelig som leiefilm på amerikansk iTunes.
Les også: På tur til Boston – i fotsporene til Ben Affleck
PS: Interessert i mer Boston Globe-relatert stoff? Den snart 150 år gamle avisen er en respekterts publikasjon i det amerikanske medielandskapet, og har vunnet 23 Pulitzer-priser siden 1966. Våre siste favoritter fra avisen er journalistene Kevin Cullen og Shelley Murphy, som ga ut boken Whitey Bulger: America’s most wanted gangster and the manhunt that brought him to justice i 2013. Boken tar for seg James “Whitey” Bulger, Boston-gangsteren som begynte som ungdomskriminell og satt fengslet på Alcatraz, for han etter tiår med drap og mafiavirksomhet endte opp på FBIs Most Wanted-liste. Der tok han over 1. plassen etter Osama bin Ladens død i 2011. Den glimrende boken er basert på Cullen og Murphys dekning av Bulger, og er det beste dypdykket i en av USAs mest berømte kriminelle i nyere tid. Johnny Depp spilte for øvrig Bulger i filmen Black Mass, som gikk på norske kinoer i fjor.