Breaking Bad, Confessions. Snakker vi 2010-tallets beste tv-episode?

Vi har endelig fått sett 11.episode av Breaking Bad, siste sesong. Og dere: Dette må vi snakke om, spoilers eller ikke. Det er nemlig helt usannsynlig bra.

Breaking Bad-skaperen Vince Gilligan er for tv det Jo Nesbø er for krimlitteraturen: Alltid et skritt foran seeren. Nei forresten, med all respekt for Nesbø: Breaking Bad har i sesong 5, andre del, tatt skrittet opp blant de aller aller største tv-seriene i moderne tid. Det er banebrytende, smertefullt og ufattelig spennende.

Det er krim, det er familiedrama, det er kammerspill, det er samfunnskritikk. Det har vist seg at serieskapernes genistrek, å legge konfrontasjonen mellom Walt og Hank tidlig i sesongen, har åpnet opp for helt nye muligheter. Mens BB i de første sesongene stort sett handlet om å skjule hemmeligheter, er det som om skuespillerne har fått ny energi av at alle vet alt om hverandre.

Vi har skrevet ganske mye om Breaking Bad etterhvert:
Er BB den aller beste tv-serien?
—Her oppsummerer vi episode 1 og episode 2 av siste sesong

Det fikk vi mange eksempler på i episoden som for meg troner øverst av alle fantastiske øyeblikk denne serien har gitt meg. Etter forrige ukes cliffhanger, der Hank entrer avhørsrommet med en bitter Jesse (er han på antidepressiva forresten, han har fått rundere ansikt og snakker annerledes), hadde vi vel en mistanke om hva som ville komme. Spesielt når episoden har tittelen “Confessions.”

I stedet får vi Walts egen “innrømmelse” – en briljant plottwist på størrelse med det eurasiske kontinent. Han har framet Hank som mesterhjernen i meth-imperiet sitt, og jommen har han ikke fakta som kan underbygge det. Var det bare jeg som tenkte: Damn, hvorfor tenkte jeg ikke mer på at Hanks operasjon ble betalt med Walts narkopenger? Det var jo så åpenbart…

Akkurat sånn skal en god krimvending være. Men Breaking Bad er også drama av høyeste klasse, båret fram av fantastiske skuespillere. I dag er det nok en gang Cransons Walt-skikkelse og ikke minst Jesse Pinkman (Aaron Paul) som bærer episoden. Først, klemmen i ørkenen. Har de to noengang gjort det før? Og så tour de force-avslutningen, der Jesse skjønner at Walt var den som forgiftet lille Brock. PS: Eneste ørlille minus er at den vendingen kan være litt vanskelig å skjønne.

Og så, Jesse som er i ferd med å tenne på White-familiens hus. Hvis ikke Paul får Emmy for denne prestasjonen, vet ikke jeg. Og det gjør jeg jo ikke. Ikke i Breaking Bad. For hva skjer nå? Tror det er på tide å skru på neste episode, gitt.