Breaking Bad S05E10 – veldig veldig trist


Etter en episk vending i forrige episode, var det flere av oss som lurte på om Breaking Bad ville bli et antiklimaks denne uken. Men neida (SPOILERS, JA).


Starten på denne ukens episode
av Breaking Bad var et av utallige eksempler på hvor smart og stilig serien er. En gamling starter en sliten bil, før han oppdager en seddelbunke. Den forvirrede mannen virrer nedover, finner mer penger. Hadde det ikke vært for at Breaking Bad er så original, ville vi trodd noe skulle skje med ham. I stedet finner han en liggende Jesse Pinkman på en karusell. Jesse har ikke en eneste replikk i hele episoden. Likevel er han avgjørende.

Husk også: vår Breaking Bad-konkurranse. Vinn verdens kuleste kaffekopp!

Men ellers var dette en episode i familiens tegn. Breaking Bad har alltid handlet om moralske valg og deres konsekvenser, tenk bare på Walter Whites reise fra kjemilærer til mafiaboss. I denne episoden ble det veldig tydelig. Hva vil Hank? Hva vil Walt? Og ikke minst: Hva vil Skyler? Jeg har skrablet ned noen punkter, kult om dere kommenterer under.

Her kommenterer vi forrige ukes episode, btw

For meg var dette Anna Gunn (Skyler) sin episode
— Scenen der hun møter Hank på dineren er så velskrevet og ladet at det kan måle seg med det beste i seriens historie. Makeløst spilt også, av begge to. Men hva er det Skyler egentlig gjør? Er hun redd for at hennes egen rolle i hvitvaskingen skal bli avslørt? Egentlig tror jeg motviljen handler om noe dypere: Walt er mannen hennes, og hun føler seg knyttet til ham, uansett hva Hank sier. Hun valgte ham og gjør det fremdeles. Gunn har selv fått mye tyn på nettet, snakk om å reise kjerringa!

Scenen med Marie var noe av det vondeste jeg har sett på lenge
— For kanskje første gang ble konsekvensene av Walt virksomhet tydelige. At han har ødelagt familien har vi visst hele tiden, men det ble synligere nå. Lille Hollys barnegråt kjentes inn til beinet. Da Marie begynte å bære babyen ut, og Skyler friket ut? Så sykt vondt å se på. Men det minnet meg også på noe annet med serien: Magien ved Breaking Bad er ikke knyttet til skyhøye budsjetter eller spesialeffekter. Det er enkelt og veldig effektivt kammerspill. Noe å tenke på for norske manusforfattere som klager over at de ikke har HBO eller AMC i ryggen.

Mennene var i skyggen i denne episoden
— Walts kreft er tilbake, så at han klarte å grave en enorm grav til pengetønnene sine var troverdighetsmessig i grenseland. Enda godt han svimte av etterpå. Når det gjelder Hank, så viste han både fram styrker og svakheter denne gangen. Cred for å prøve å overtale Skyler, men overtalelsen var både utaktisk og altfor åpenbar. Skyler virker rett og slett et par hakk smartere enn vår mann. Men stort pluss for den tragiske erkjennelsen han kom med: I det øyeblikket han bringer saken mot svogeren inn, er han ferdig som politimann. Jeg har på følelsen at dette kommer til å plage Hank mer framover.

Opplegget til Lydia, ehh
— Volden denne gangen var det for en gang skyld ikke Walt som hadde regissert. Scenen med Lydia og Todd i ørkenen falt ganske kraftig gjennom mot resten av episoden. Det er noe enfoldig over dette plottet, som passer en langt dårligere serie enn Breaking Bad. Var det virkelig så enkelt å ta ut et kobbel mafiafolk i ørkenen? Tviler på det. Og spesielt når drapsmennene er en gjeng sjanseløse nynazister. Spørsmålet er likevel hva de vil gjøre for å presse Walt tilbake.

Kommer Hank til å undervurdere Jesse Pinkman?
— Cliffhangeren var fabelaktig denne gangen også. Men har Hank egenskapene som skal til for å avhøre Hank denne gangen? Jesse er smart han også, om enn på en annen måte enn Skyler. Men han er veldig følsom, og Hank skal ikke trå veldig mye feil før han lukker seg, enn så lyst han har til å si sannheten om Walt. Men her kommer det overraskelser, vær sikker.

Hva sier dere? Kjør på i kommentarfeltet!