Broadchurch: en landsby full av hemmeligheter

En 11 år gammel gutt blir drept, og en engelsk landsby må vise alle sine mørke hemmeligheter. Braksuksessen Broadchurch kommer snart på norsk TV med åtte episoder.

En av de største TV-suksessene i Storbritannia i vår var krimserien Broadchurch på ITV. Til sammen så over 10 millioner TV-seere finaleepisoden i april. Nå har NRK sikret seg rettighetene for Norge, og du lurer kanskje på om du bør sette av tid i høst? Her er vår rimelig spoilerfrie oppsummering:

— Broadchurch er en fiktiv by på sørkysten av England, i et område som kalles Jurassic Coast. Smellvakker natur, flotte strender, koselige landsbyer og puber som oser gammel britisk stolthet.

— I serien Broadchurch blir 11 år gamle Danny Latimer funnet død på byens badestrand, rett under et stup som går fra åsen og rett ned på stranden.

— Vi følger politiparet Alec Hardy (David Tennant. Innbitt, direkte og lite empatisk fyr som ikke er vokst opp i Broadchurch) og Ellie Miller (Olivia Colman. Lokalt oppvokst, gift med barndomskjæreste, to kids hvorav den ene var bestis med Danny) som prøver å grave seg ned i byens hemmeligheter for å finne morderen. Eller morderne.

— For hemmeligheter er det nok av. Enten det er Latimer-familien, hun single og pene damen som driver pensjonatet, den gamle mannen som driver de lokale sjøspeiderforeningen, presten som er kommet utenfra, kollegaen til Dannys far, hun rare og strenge damen som bor i en campingvogn nede ved stranden, den kyniske krimjournalisten som kommer fra London…i tillegg til at bygdedyret sladrer så det spinner i sanden.

— Åtte episoder, omtrent like mange mistenkte, og vips! så har ITV med Broadchurch laget en solid, spennende og enormt fengslende serie. De virker veldig inspirert av danske serier som Forbrytelsen og Broen (sjekk bare åpningsmusikken av islandske Ólafur Arnalds og stemningen mellom de to politidetektivene), men kombinerer det med klassisk engelsk landsbykrim.

Broadchurch har også noen fellestrekk med Top of the Lake, som vi anbefalte så varmt forrige uke. Det mørke mennesket i den flotte naturen, landsbyens ekle hemmeligheter og mistenkeliggjøringen av alt og alle.

Les også: Twin Peaks møter Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Anbefaler vi Broadchurch? Oh yes! Spesielt dersom du liker de nevnte danske seriene, og har en svakhet for britisk landsbygdkrim med et drivende whodunnit-element. Ikke så tung materie som Top of the Lake, så dette er en serie for flere generasjoner TV-slaver. NRK har ikke satt dato for Broadchurch, så du kan eventuelt løpe til Platekompaniet, som selger serien til 299 kroner.

PS: Denne sesongen er avsluttende, men suksessen har gjort at ITV har annonsert ny essong.

Sjekk denne kule traileren også: