Broen 2, vi diskuterer første episode

I kveld begynner Broen 2 på NRK1. Vi har sett første episode. Legendarisk skandinavisk TV-krim eller keiserens nye krimklær?

Yes! Da er omsider Broen 2 i gang på TV, og høsten seiler opp til å bli kriminell og fin. I går gikk første episode på DR1 og SVT1, og allerede i kveld kl 21:30 er NRK på plass med sin premiere.

Aslak og jeg så første episode sammen i går på DR1, akkompagnert av en deilig svinegryte (takk til kjæresten!), en svær kanne kaffe, litt iskrem og dempet belysning. Slik lever vi der. Finnes det noe bedre å gjøre en søndagskveld i september? Åneidu. Uansett: her er det vi pratet om i dag etter å ha sett første episode (1:10) av Broen 2.

NB: Det er nok noen spoilers her…

ASBJØRN: Sesong 2 av Broen, Aslak. Hva er førsteinntrykket av danskenes storsatsing?

ASLAK: Ja, hvor begynner man? Med det visuelle, tror jeg. Som i sesong 1 ser Broen helt fuckings fantastisk ut. Scandinavian Noir-estetikken vi kjenner fra andre danske tv-serier er perfeksjonert. Bildene av Øresundbroen i tåke er kunst. Serien har dessuten den mest stemningsskapende vignettlåten av alle tv-serier. “Hollow Talk” setter den mørke tonen perfekt. Likevel kan jeg ikke fri meg for tanken om at Broen er en mann som er dresset opp i stilige klær for å skjule at han ikke har så fryktelig mye å komme med. Vi kjenner noen sånne, gjør vi ikke, Asbjørn?

ASBJØRN: Jo, og med den suksessen Broen har hatt og all forhåndsomtalen serien har fått, må man kunne stille stor krav til at keiseren faktisk har nye klær på seg. Selv likte jeg godt første episoden, spesielt var møtet mellom Saga og Martin rørende, og de forskjellige plotlinjene som legges ut – hun tenåringen som har et forhold til læreren sin, de kjipe ungene som mobber han kompisen, det rare miljøet som kjører hallusinogener og blir funnet på en båt – er ganske engasjerende. Hva tenker du om Saga og Martins gjenforening, det skjedde jo mye dramatisk mellom dem på slutten av sesong 1?

Les også: Damene regjerer i TV-seriene

ASLAK: Skal vi se? Hva var det egentlig som skjedde? Var det ikke at sønnen August ble drept og Saga stoppet Martin fra å drepe gjerningsmannen? Martin er en plaget sjel, og det forstår man godt. Ellers er de vel som før, de to. Jeg tror manusforfatterne har moret seg da de skrev dialogen mellom Saga og Martin. Sagas Asperger-syndrom er egentlig bare ekstremversjonen av pedantisk svensk regelrytteri, mens Martin målbærer jovial danskhet. At Saga ikke forstår Martins følelser, og Asperger-syndromet hennes, synes jeg ble litt overtydelig i flere av scenene. Et skip, ikke en båt, liksom. Skjønner du hva jeg mener?

ASBJØRN: Ja, samtidig som jeg til en viss grad tilgir danskene den overtydeligheten, for det var det som gjorde Broen unik i utgangspunket. Miksen av mystisk tåke, dansk frilynnethet vs svensk strenghet, mørke hemmeligheter og stramt redigerte, overtydelige karakterer. Hva var høydepunkter fra første episoden for din del?

ASLAK: Scenen der Martin ville oppsøke gjerningsmannen i fengsel og Saga advarer ham, var veldig snedig og fin. Mens hennes kalde, fornuftsbaserte tilnærming etter min mening kan bli påklistret og repeterende, snakket hun med større tyngde der. Ikke gjør det, Martin. Plutselig ble jeg nesten litt glad i Saga.

Les også: Hvor bra var egentlig første sesong av Broen?

ASBJØRN: Jeg likte også scenen da Martin klikker på han karen som holder hun sykepleieren som gissel. Kim Bodnia på sitt mest intense. Det minner meg om at vi snart må ta en søndag og se alle Pusher-filmene om igjen, Aslak. Uansett: Du var kritisk til første sesong, ble du irritert over noe i første episode?

ASLAK: Det handler om at jeg liker renskårne krimfortellinger, ikke overlessete thrillere med usannsynlige plott og så mange døde at man slutter å bry seg. Det var Broens problem i sesong 1, og ryktene sier at det samme skjer her. Eller hva? Som en motsats, tenk Forbrytelsen 1. Der er det ett eneste mord som driver handlingen framover, mens de hovedmistenkte skifter hele tiden. Det er veldig klassisk og elegant krimkunst, synes jeg. Etter min mening har skaperne låst seg vel mye til ideen om at Broen må være direkte sentrum for handlingen. Jeg tror Broen som symbol hadde fungert også med, si, en klassisk krim med linker til både Sverige og Danmark. Men verden vil ha det, så who cares?

ASBJØRN: Haha, folket bestemmer! Folk flest og så videre. Hvilke forventninger har du til resten av Broen 2, det er jo ni episoder igjen?

Les også: Vi har sett Broen på amerikansk – The Bridge

ASLAK: Tja, jeg gleder meg til å se Jacob Oftebro snakke dansk. Ellers: Masse vakre bilder og enda flere mord. Og jeg lurer på om skaperne har klart å legge inn gjerningsmannen i første episode. Tenk Forbrytelsen igjen. Der gjorde man det på en glimrende måte. Dessuten hadde det vært spennende å se Saga i jeans eller kjole, ikke de STØGGE skinnbuksene. Hehe. Men det er vel litt mye forlangt. Skal ikke være for mye av en gretten gammal gubbe her. Gleder meg til neste episode. Men Asbjørn, lyst til å hinte litt om hva som kommer?

ASBJØRN: Ja, jeg må inrømme at jeg har sett tre episoder, og det er ingen grunn til å legge skjul på at dette blir minimalt jordnært og maksimalt virkelighetsfjernt. I hvert fall dersom man teller antall drepte. Så det er nok viktig å lene seg tilbake, senke skuldrene, akseptere at folk blir drept som fluer på en sommerdag, og så nyte stemningsfull, skandinavisk TV-krim. Gled deg forresten til reven dukker opp! Siden du nevner Oftebro, så vil jeg påstå at han er strålende i de neste episodene. Og jo: akkurat når du blir som mest oppgitt over at du tror du har skjønt alt, da får du slengt i fleisen at du ikke har skjønt en dritt, hehe.

SYNSING! Hva mener du om den første episoden av Broen? Enig med oss? Rasende uenig? Skuffet? I ekstase? Hva forventer du av sesongen? kjør på i kommentarfeltet med ris/ros/synspunkter/innspill, så gjør vi sammen dette til det beste kommentarfeltet for Saga og Martin.