Broen på amerikansk – vi har sett The Bridge

BRIDGE_1081
Amerikanerne har laget sin egen versjon av den dansksvenske suksessen Broen. Vi er hektet på The Bridge etter tre episoder.

Denne uken har den amerikanske versjonen
av den dansksvenske suksesserie Broen premiere, og den har fått tittelen The Bridge. Her hjemme går serien på Fox (tidligere Fox Crime), og selv om kanalen ligger gjemt et stykke ute på kabelnettet, er satsingen et åpenbart signal fra Fox om at de trykker til også her i Skandinavia. Serien kommer sikkert på en av de store kanalene etter hvert, men foreløpig skal The Bridge – sammen med Da Vinci’s demoner – fungere som et egetprodusert flaggskip for kanalen.

Uansett: Vi har sett de tre første episodene av The Bridge, her er inntrykket vi sitter igjen med. PS: Dersom du har sett den dansksvenske originalen, er det ikke særlig med spoilers her.

— Handling: Et lik blir funnet på broen som ugjør grenseovergangen mellom Mexico og USA, i El Paso i Texas. Politikvinnen Sonya Cross (Diane Kruger) dukker opp fra El Paso Police Department, Marco Ruiz (Demián Bichir) prøver å gjøre samme jobben for det meksikanske politiet, samtidig som en amerikansk hjertepasient og hans kone prøver desperat å komme seg forbi åstedet og over grensen. Sonya Cross er totalt uten empati, Marco Ruiz er en slentrende, jovial dude som akkurat har sterilisert seg. Etter hvert viser det seg at kroppen som er funnet tilhører to forskjellige lik, og de to politifolkene og deres stasjoner må samarbeide.

Les mer: fra Homeland til amerikansk versjon av Broen

— Vi snakker altså identisk utgangspunkt som Broen, og utover i episodene følges originalen tilsynelatende til punkt og prikke. Sonya Cross sin sjekke-dude-i-bar scene, Ruiz sin dataavhengige guttunge, skuespilleren som har spilt inn morderens trusselbånd flere år i forveien, den kyniske journalisten som blir bombetruet i bilen osv.

— Likevel har The Bridge en egen identitet. For mens originalen tar for seg Danmark og Sverige og de små nyansene som er forskjellene mellom nasjonene og deres folk og kultur, utorsker The Bridge forholdet mellom USA og Mexico, med ulovlig grensekryssing, narko, mafia og amerikansk fylleturisme som eksplosive ingredienser. Dermed får The Bridge et sterkere anslag av samfunnskritikk, slik Broen prøvde på uten å lykkes helt.

— I tillegg får grenseovergangen mellom Mexico og USA en helt annen rolle i The Bridge, siden det ikke er bare bare for alle involverte å krysse mellom de to landene. I Broen kjører de frem og tilbake som om de får betalt for hver gang de stempler passet (jada, jeg vet at man ikke stempler passet, det er billedlig ment), mens i The Bridge blir det å komme seg fra Mexico til USA et eget plot i filmen. Det golde ørkenlandskapet i New Mexico minner også om en del av scenene fra Breaking Bad, når det er methkoking eller shootouts i ørkenen, eller avslutningsscenene fra No Country For Old Men.

Les mer: Hvor bra er egentlig Broen?

— Skuespillerne er gode, og det underlige samarbeidsforholdet mellom Ruiz og Cross er morsomt, tett og tydelig beskrevet. Samtidig møter vi en solid gjeng biroller som krydrer serien, spesielt liker jeg godt Sonya Cross sin politisjef Hank Wade (Ted Levine). Lyle Lovett er også strålende i en liten rolle som en creepy advokat. Skummel fyr.

— Oppsummert: jeg ble ganske så hektet etter tre episoder, selv om jeg har sett alle episodene av den dansksvenske Broen. The Bridge har beholdt den lavmælte, mørke roen fra originalen, og til tross for alle likhetene fremstår serien som noe eget. Jeg gleder meg til å se hvordan den utvikler seg, og om de kommer til å kjøre samme linje i de resterende episodene av første sesong.

The Bridge har norsk premiere på Fox mandag 15. juli, kl 21:55.