Brotherhood – irsk mafiadrama fra Rhode Island

brotherhood
To brødre. En av dem er politiker, han andre prøver å få mafiakontroll på nabolaget. Første sesong av Brotherhood er verdt å sjekke.

Av og til må vi gå litt bakover i tid for å finne anbefalinger, og i dag er vi kommet til Brotherhood. Serien gikk i tre sesonger hos Showtime, fra 2006 til 2009. Jeg har bare rukket å se én sesong, men har hørt mumling om at de to neste sesongene svikter litt på kvaliteten.

Første sesong er uansett verdt å sjekke, under Fox-introen/traileren er en kjapp oppsummering.

— Brødrene Tommy Caffee og Michael Caffee har vokst opp i det irskdominerte området The Hill i Providence, Rhode Island. Lillebror Tommy er blitt en fremadstormende lokalpolitiker, Michael er akkurat kommet hjem etter syv år på rømmen fra tidligere kriminelle aktiviteter. Når han kommer tilbake, blandes politikk, familie, mafia og nabolagsdrama. Vi snakker altså Kain og Abel, bror mot bror, familier som splittes, allianser som dannes og brytes. Tenk The Departed møter Gudfaren, men i et trist lite irsk nabolag i Rhode Island i stedet for i Boston og New York.

— Strålende skuespill! Jason Clarke og Jason Isaacs spiller brødreparet med dybde, kjærlighet og hat, og katt-og-mus spillet dem mellom er den røde råden gjennom sesongen. Annabeth Gish er perfekt balanse som den selvpiskende, mørke og smarte Eileen, Tommys kone. Fionnula Flannagan stikker dog av med premien som Tommy og Michaels manipulerende og selvmedlidende mor.

Brotherhood er lagt til Rhode Island, men historien er inspirert av Whitey Bulger og Bill Bulger, Boston-brødreparet hvor én ble USAs mest ettersøkte og den andre ble en innflytelsesrik ressurs i Massachusetts.

Les mer om Whitey Bulger, Bostons gangsterkonge

— Serien er ikke der oppe med The Sopranos eller The Wire tredje sesong (som det er naturlig å sammenligne med på grunn av det politiske bakteppet), men Brotherhood har noe hverdagslig og strebende over seg som gjør førstesesong til et sympatisk skue, og verdt å bruke noen timer på. Vi snakker ikke West Wing, vi snakker skitten lokalpolitikk, tarvelige kriminelle og folk som prøver hardt for å få endene til å møtes. Serien prøver seg ikke på fiksfakseri, her er det politiske intriger som møter mafiaens anakronistiske jerngrep på lokalsamfunnet, familiedramaet er enkelt og lettfattelig, men samtidig overbevisende, og til slutt…møtes selvsagt alle i et bryllup.

Jeg har dessverre ikke funnet noen norske tjenester som streamer Brotherhood, men jeg tror amerikansk Netflix har serien. Platekompaniet har sesong 1 til 129 kroner.