I 1937 ble diplomatdatteren Pamela Werner drept i Peking, og liket hennes ble skjendet på det groveste før det ble dumpet midt i byen. Midnight in Peking er historien om etterforskningen som aldri skjedde og en eksentrisk far som måtte ta ansvar.
Vi fortsetter sommeren med å lese gjennom bøker som har ligget og godgjort seg fra de siste årene, og siste ut er Paul French sin true crime-slager Midnight in Peking. Tidligere har vi anbefalt People Who Eat Darkness – den briljante og grusomme boken om Lucie Blackman-forsvinningen i Japan – her på bloggen, og nå drar vi altså til Kina.
— Midnight in Peking: How the Murder of a Young Englishwoman Haunted the Last Days of Old China handler om drapet på Pamela Werner, en 19 år gammel datter (og gladjente, må sies) av en eks-diplomat i Peking. Året er 1937, og gamle Kina synger på siste verset mens japanerne står utenfor byen og venter på å ta over byen. Samtidig fester engelskmennene og de andre utlendingene slik bare representanter for vestlige kolonimakter kan, mens hviterussere og andre folk fra øst driver horehus, spritsjapper og opiumbuler. Dekadent og bekmørk tid, med andre ord.
— Liket av Pamela Werner blir funnet ved fotenden av Fox Tower, et sted lokalbefolkningen mener er forbannet (eller noe sånt), og det er mishandlet på det groveste. Vi snakker slaktet som et dyr og flådd på samme måte.
— Det lokale politiet begynner på etterforskningen, og blir assistert av en engelsk politimann som bare har tillatelse til å etterforske innenfor det avgrensede området for utlendinger. Det blir snart klart at de fleste involverte har noe å skjule, enten det er Pamelas eks-kjærester, den lokale ambassadøren, rektoren på kostskolen hennes, tannlegen, eller for den saks skyld venninnene som så henne sist og faren hennes.
Les også: Grusom drapshistorie fra Japan
— Jeg skal selvsagt ikke si hva som skjer, men Midnight in Peking er en feiende flott blanding av true crime, spenningsbok, krimthriller og innblikk i et samfunn i enorme endringer. Beskrivelsene av Peking anno 1937 fremstår troverdige og fargerike, og historien om Pamelas eksentriske og sære far Edward Werner er kanongod lesning.
— Forfatter Paul French – som bor i Shanghai og åpenbart er en ekspert på de fleste ting kinesisk – bygger i stor grad boken på rapporter som Edward Werner sendte hjem til London og samlet støv der i tiår etter tiår. Rapportene er skrevet av en sannhetssøkende, men også bitter mann som har mistet kone og barn, så bokens konklusjoner og resonnement (spesielt på slutten) fremstår noe ensidige, men det gjør ikke historien noe mindre grotesk og fengslende. Midnight in Peking anbefales alle som er interessert i true crime, Kina eller bare en spennende bok på sensommeren. De fleste av dere, med andre ord.
PS: etter jeg hadde skrevet denne saken oppdaget jeg at Midnight in Peking jommen også er kommet på norsk, her kan du kjøpe Midnatt i Kina til 332 kroner. Eller du kan kjøpe den engelske paperback-utgaven til 79 kroner.