Bullhead: Bekmørkt fra Belgia


Har du alltid ventet på en belgisk thriller om boling, barndom, baller og bondemafia? Bullhead ble nominert til Oscar for beste utenlandske, og er verdt å sjekke på Blu-ray.

Her om dagen skrev jeg om Animal Rescue, som var James Gandolfinis siste innsats foran kamera. Animal Rescue er skrevet av OP-5-helten Dennis Lehane, men er Hollywood-debuten til belgieren Michaël Roskam. Denne Roskam hadde jeg ikke hørt om før, så jeg kjøpte hans Oscar-nominerte 2011-film Bullhead (originaltittel Rundskop) på import hos Platekompaniets filial på Oslo City.

Og søren klype for en film. Intens, iskald, dvelende, overraskende, ubehagelig og spennende er de første ordene jeg tenker på. Vi treffer Ricky, en ung dude som er både bonde, boler og semitorpedo, og alle de rare folkene som utgjør ivrige kubønder på den belgiske landsbygden.

Det utpresses, svindles, boles (både dyr og mennesker) og krangles, alt mens ngen av de involverte er klar over at politiet overvåker det meste de gjør. En politimann som har ansvaret for å etterforske om bønder kjører opp kyrne sine med anabole steorider blir plutselig drept, og miljøet blir enda mer paranoid og skepstisk.

Samtidig får vi drypp fra barndommen til Ricky og kompisen Diederik, og forstår etter hvert hva som har gjort Ricky til den innesluttede, trøblete fyren han er.

Filmen er sjokkerende nok basert på drapet på bondegårdinspektøren Karl van Noppen, les mer om The Hormone Mafia her.

Bullhead er superlekkert filmet og klippet, musikken er like bekmørk som bildene, skuespillerne spiller nydelig opp mot påstanden om at “dere er alle dyr”, og filmen tar seg god tid med å brette ut det egentlig ganske enkle plottet. Av og til litt for lang tid, den eneste virkelige innvendingen mot Bullhead er at filmen er 20-25 minutter for lang.

Roskam er altså snart aktuell med Animal Rescue, og det sies at han jobber sammen med Darren Aronofsky og Brad Pitt om storfilmen The Tiger. Spennende type! Det er bare å sjekke ut Bullhead med en gang.

Jeg kjøpte Blu-ray-utgaven hos Platekompaniet Oslo City for 199 kroner, men på nettet tar de ublu 299 kr for samme film. Så sjekk også Play.com, de tar 14 euro for DVD og 20 euro for Blu-ray.