Captain Phillips: Kapring på åpent hav


Glem Kaptein Sabeltann! Her snakker vi vaskekte pirater. Denne helgen er det premiere på Captain Phillips, hvor Tom Hanks regisseres av geniet bak Jason Bourne.

Captain Phillips er basert på den sanne historien om Richard Phillips, som var kaptein da skipet Maersk Alabama ble kapret i 2009. Historien har versert på YouTube-snutter, nyhetsdokumentarer og annet, men mest av alt via Phillips egen bestseller av en bok A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea. Her er en nyhetssak om hendelsen:

Vi snakker en vaskekte amerikansk helt her. Med suksessen og dramaet kom også kraftige påstander fra mannskapet på båten om at Phillips mest av alt var uaktsom og altfor vågal, og det mer enn hintes om at han seilte så nærme Somalisk farvann for å tjene tid og penger at han utsatte båten og mannskapet for kapringen. Mer om det etter hvert.

Les mer: Kapringen kan bli årets beste skandinaviske film, sjekk lekker trailer

For først litt om filmen. Captain Phillips er regissert av Paul Greengrass, den sertifiserte OP-5-helten bak The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum og United 93. Alle tre filmene briljante er for seg, og tydelige eksponenter for Greengrass sin håndholdte, intense og nære actionstil. Tydelig inspirert av hans fortid som dokuskaper.

Les mer: Er det bare vi som digger United 93?

I hovedrollen som Richard Phillips finner vi ingen ringere enn Tom Hanks, den joviale Oscar-grossisten som mestrer best av alle å spille Den Vanlige Amerikanske Mannen i heltedrakt.

Så hvordan funker det? Punktvis etter traileren:

— Handlingen er ganske rett-fram (hopp over dette punktet om du ikke vil ha virkeligheten SPOILET), og følger hendelsene kronologisk. Phillips drar på jobb, inspiserer skipet ved havn i Oman, setter i gang en sikkerhetsdrill (som visstnok bare var branndrill i virkeligheten), jager bort pirater, blir stormet av pirater, ender opp i en livbåt med en gjeng desperate somaliske pirater, piratene blir skutt av NAVY Seal og alle drar hjem med sår på sjel og kropp.

SPOILER FERDIG

— Tom Hanks er det naturlige midtpunktet, men også de somaliske piratene får mange closeups. Barkhad Abdi er gnistrende som kapreren Muse, og den tidligere taxisjåføren i Minnesota nevnes stadig oftere i Oscar-sammenheng. Han blir i hvert fall go-to-guy når Hollywood trenger somaliere på film fremover, det er sikkert, blir spennende å se om han blir typecastet eller utviklet.

— Ellers er Captain Phillips fylt opp av ganske så ukjente skuespillere. Michael Chernus som Shane Murphy er et godt eksempel, jeg måtte google ham for å huske at han spilte i Orange Is The New Black. Ved hjelp av ukjente skuespillere oppnår Greengrass noe av det han klarte med United 93, nemlig å anonymisere karakterer som er meningen at skal være helt vanlige folk. Bortsett fra at de alle står rundt Tom Hanks, da, noe som er ganske uvanlig. Det gir uansett en effekt av autensitet og ekte drama.

— Regimessig følger filmen opp Jason Bourne-duoen og United 93. Kameraer ristes og dyttes tett på skuespillerne, og den dokumentariske visuelle stilen kombineres med kynisk og godt planlagt musikk som gir det hele et moderne og rystende preg. In-your-face action, med andre ord.

Captain Phillips er Hollywood på sitt mest spennende, men lider kanskje litt under at Greengrass er for god på håndverket sitt. Når slutter spenningen og ubeahgeligheten overtar? Kanskje det er meningen? Å bli kapret og kidnappet i sjøen utenfor Somalia i 30-40 varmegrader er jo ikke akkurat noe Star Tour reklamerer med når de lanserer Afrika-katalogen sin. Du ska være godt dreven på sjøen for å ikke bli litt sjøsyk av Captain Phillips.

— Noen som har blitt sjøsjuke av denne historien er flere fra mannskapet, som mener Richard Phillips var en kynisk fyr som seilet for nære kysten (380 nautiske mil sies det, han burde visst vært 600 utenfor i følge noen) og som gjorde alt han kunne for å komme raskt frem og spare bensin. Dette genger sammen med et søksmål som flere i mannskapet anla mot rederiet for tre år siden, da de mener at rederiet har utsatt dem for unødvendig fare. Så om dette er påstander som kommer frem for å styrke søksmålet eller om det er the truth er vanskelig å si.

— Et lite funfact for dere som leste No Easy Day, memoirene til han soldaten som var med og drepte Osama bin Laden. I starten der beskrives en aksjon med Navy SEAL-snikskyttere i havet utenfor Somalia, det er denne historien.

— Jeg la merke til noen småting som ikke stemmer fra bok til film (for eksempel forlangte piratene mat, vann og medisin, mens i filmen er det den amerikanske marinen som tilbyr dem det først), men sånn totalt sett virker filmen som en grei fremstilling, og rimelig sober til å være amerikanskprodusert. Kanskje sett bort fra at man som kaptein blir jo ikke nyansert fremstilt når det er Hanks som tolker deg. Da er man helt, ferdig snakket.

— De somaliske piratene fremstilles naturligvis ikke spesielt heltete, men de blir heller ikke endimensjonalt portrettert som onde skurker. Da ser vi dem mer som fortvilte ungdommer som ikke har så mange andre muligheter til å tjene penger, og en skepsis mot amerikanere generelt er naturlig i den delen av verden. Men når at kommer til alt er de tross alt bevæpnede pirater, noe Phillips understreker mot slutten. Sjekk forresten hvor badass de ser ut:

— To timer går lynkjapt i selskap med Captain Phillips. Greengrass er en mester i faget, og gjør kapringen til noe dramatisk og spennende og kjipt og vondt. Og akkurat som i United 93, blir det like spennende som en fiksjonsfilm selv om man vet hva som skal skje.  Sett sjøbein, fest setebeltet og kom deg på kino, før du etterpå sjekker dokumentarer om Somalia, piratvirksomhet og hva i huleste som foregår der nede.