Captive S01E03: Taken at sea, Somalia

Paul og Rachel Chandler var fanget av somaliske pirater i nesten 400 dager. Historien deres er episode 3 av Netflix-serien Captive.

Captive er den nye Netflix-dokumentarserien som følger åtte kidnappingsdrama, fra fengselsopprør og pirater til Coca-Cola-arvinger og Yemen. Serien er produsert av Doug Liman, som i vår verden er mest kjent for å regissere The Bourne Identity. Vi går gjennom alle åtte episodene.

Episode 3

Om: Paul og Rachel Chandler ble kidnappet av somaliske pirater i oktober 2009, og ble ikke sluppet løs før november året etter. Da skal det etter sigende ha blitt betalt 600.000 pund i løsepenger.

Pluss: Enkelt og tydelig fortalt, den stigende desperasjonen til Paul og Rachel formidles via kidnappernes bilder og lokale mediaintervjuer. Dette går parallelt med familie og venner hjemme, som frustrert prøver å få myndighetene til å betale ut paret. Vi snakker ikke noen Captain Phillips her, dette er en langsommere og seigere fortelling om kidnappingsindustrien i Somalia. Intervjuene og rapportene fra somaliske miljøer i London er også gode for å vise en side av saken man kanskje ikke tenker over. De to kidnappingsofferne er for øvrig så sympatiske som engelskmenn er på sitt mest sjarmerende, det gjør det rimelig vondt når de blir separert og rørende når de får være sammen igjen.

Minus: Altfor lite perspektiv fra Somalia og grobunnen for kidnappingsbransjen der.. Siden kidnapperne sitter fengslet for andre forhold er de ikke veldig tilgjengelige, men noen flere lokale kilder hadde løftet denne solsteikende, frustrende timen i bushen.

Les om episode 1 her: fengselsopprør i Ohio

Les om episode 2 her: Coca-Cola-kidnappingen

Les om episode 4 her: amerikanske misjonærer og Al-Qaida-sympatisører i den filipinske jungelen