Captive S01E04: American Missionaires, Philippines

Martin og Gracia Burnham ble holdt fanget av Al-Qaida-sympatisører i den filippinske jungelen. Amerikanske myndigheters forsøk på å få dem tilbake er episode 4 av Netflix-serien Captive.

Captive er den nye Netflix-dokumentarserien som følger åtte kidnappingsdrama, fra fengselsopprør og pirater til Coca-Cola-arvinger og Yemen. Serien er produsert av Doug Liman, som i vår verden er mest kjent for å regissere The Bourne Identity. Vi går gjennom alle åtte episodene.

Om: Kidnappingen av tyve mennesker, inkludert tre amerikanere, fra den filippinske ressorten Dos Palmas på våren 2001. Episoden følger i hovedsak misjonærparet Martin og Gracia Burnham, som gikk rundt i den filippinske jungelen i over et år med sine kidnappere.

Pluss: God bakgrunn på terroristgruppen Abu Sayyaf, det politiske landskapet etter 9/11 får god plass, og forholdet mellom CIA, filippinsk militære og de forskjellige myndighetene involvert. Fin miks av dramatiserte jungelbilder, intervjuer og bilder tatt i trefninger mellom militæret og kidnappere. Meget sterkt når en filippinsk journalist kommer seg frem til det kidnappede ekteparet og får gjort et godt intervju med dem. Den klart beste av de fire episodene jeg har sett så langt.

Minus: Savnet litt info om den tredje amerikaneren, og de filippinske gislene blir knapt nevnt. Etter hva jeg kan lese om saken, er det rett og slett ingen som har helt oversikt over hvor mange som ble kidnappet og hva som skjedde med dem.

Les om episode 1 her: fengselsopprør i Ohio

Les om episode 2 her: Coca-Cola-kidnappingen

Les om episode 3 her: somaliske pirater