Captive S01E05: British Aid Workers, Chechnya

To britiske barnehjemarbeidere, lokale rebeller og en mystisk russisk politiker. Vi ser episode 5 av Netflix-serien Captive.

Captive er den nye Netflix-dokumentarserien som følger åtte kidnappinger, fra fengselsopprør og pirater til Coca-Cola-arvinger og Yemen. Serien er produsert av Doug Liman, som i vår verden er mest kjent for å regissere The Bourne Identity. Vi går gjennom alle åtte episodene.

Episode 5

Om: Jon James og Camilla Carr dro til Grozny i Tsjetsjenia i 1997 for å drive et hjem for krigstraumatiserte barn. De ble kidnappet av tsjetsjenske opprørere, og satt i fangenskap i 14 måneder.

Pluss: De konstruerte scenene med kidnappingen og fangelivet i huset/kjelleren er fungerer overraskende bra, selv om det fremdeles er noe distansert over den typen dramatisering. Kryssklippet med meget gode intervjuer med Jon og Camilla gjør scenene historien intim og intens. Denne episoden er så langt den som best beskriver hvordan et kidnappingsoffer tenker, handler og forsøker å overleve. Fortellingene deres av livet i Grozny-kjelleren og kontakten med kidnapperne gir et ubehagelig og detaljert bilde av hva som skjer når du er i andres vold. Det gjør også avslutningen på episoden til det mest gripende i serien så langt, i en serie som egentlig ikke går for fiolin-støttede emosjonseksplosjoner. Intervjuene med Storbritannias Moskva-ambassadør, familie og media er også gode og informative. Vi får også kjapp, men viktig bakgrunn på bombingen av Grozny og Russlands krigføring i Tsjetsjenia, det setter kidnapperne og barnehjemmet i perspektiv. Det er for øvrig veldig fascinerende å se hvorden Camillas engelske familie rasjonelt forholder seg til situasjonen sammenlignet med de mer hevnlystne, sinte amerikanske familiene vi har møtt tidligere. Denne Independent-saken om Camilla Carrs bakgrunn forklarer kanskje hvorfor. Som engelskfolket sier: quite extraordinary!

Minus: Jeg skulle veldig gjerne hørt mer om Boris Berezovsky, den russiske politikeren og forretningsmannen som jobbet i kulissene for å få frigitt duoen. Vi får egentlig aldri svar på hva som skjedde, sannsynligvis fordi ingen egentlig vet hva som skjedde i kulissene. De siste setningene som blir sagt og skrevet om Berezovsky kunne fylt timevis med nye dokumentarer. Her må det nok youtubes Boris+Berezovsky+business+UK+death, skjønner jeg. Jeg var litt skeptisk til dansesekvensene som går gjennom episoden, men ikke la deg irritere av dem. Det kommer forklaring.

Les om episode 1 her: fengselsopprør i Ohio

Les om episode 2 her: Coca-Cola-kidnappingen

Les om episode 3 her: somaliske pirater

Les om episode 4 her: islamske terrorister i filippinsk jungel