Captive S01E06: Betlehem Siege, Palestine

Fødelskirken i Betlehem ble beleiret i 39 dager. Netflix-serien Captive forteller historien i episode 6.

Captive er den nye Netflix-dokumentarserien som følger åtte kidnappinger, fra fengselsopprør og pirater til Coca-Cola-arvinger og Yemen. Serien er produsert av Doug Liman, som i vår verden er mest kjent for å regissere The Bourne Identity. Vi går gjennom alle åtte episodene.

Episode 6

Om: Da israelske styrker okkuperte Betlehem i 2002, søkte palestinske militante tilflukt i Fødselskirken. Der beleiret de kirken i 39 dager sammen med munker og andre palestinere, mens den israelske hæren sto utenfor og politikerne forhandlet på bakrommene.

Pluss: Denne episoden skiller seg fra de andre i serien, for den er mer en fortelling om en stand-off enn om et kidnappingsdrama. Det er litt utydelig – alt etter hvilken side man hører på – om noen egentlig var kidnappet i kirken, for her er det et mye tydeligere politisk og militært spill enn i de andre episodene. Dét funker bra, for historien er nøkternt og ryddig fortalt. Både israelske militære, palestinske advokater og et par av de militante palestinerne som var inne i Fødselskirken forteller reflektert om den intense situasjonen, og som i resten av Captive er det fort gjort å få sympati for de forskjellige sidene. Dette er ikke en skurk vs helt-serie. Det er også fint innklippet sekvenser med Yassir Arafat, Ariel Sharon og George W. Bush, mens intervjuene med en av de yngste guttene som tilfeldigvis var i kirken er fin dagligdags motvekt til det storpolitiske spillet. Det finnes sikkert hundrevis av detaljer som kunne vært med i denne episoden, men den oppleves balansert fortalt. Bare dét i seg selv fortjener en utmerkelse, det er tross alt Israel/Palestina-konflikten vi ser på.

Minus: Jeg kunne gjerne tatt enda noen minutter om det politiske spillet på slutten, det går litt fort. Rett og slett litt mer George W. Bush i monitor, hvem skulle trodde det noensinne skulle bli et behov!

Les om episode 1 her: fengselsopprør i Ohio

Les om episode 2 her: Coca-Cola-kidnappingen

Les om episode 3 her: somaliske pirater

Les om episode 4 her: islamske terrorister i filippinsk jungel

Les om episode 5 her: Tsjetsjenia, barnehjem og en russisk politiker