Captive S01E07: Al Qaeda Hostages, Yemen

Et sørafrikansk par blir kidnappet av AQAP – al-Qaeda in the Arabian Peninsula., uten å få vite hva som skjer med barna. Det er starten på episode 7 av Captive.

Captive er den nye Netflix-dokumentarserien som følger åtte kidnappinger, fra fengselsopprør og pirater til Coca-Cola-arvinger og Yemen. Serien er produsert av blant andre Doug Liman, som i vår verden er mest kjent for å regissere The Bourne Identity. Vi går gjennom alle åtte episodene.

Episode 7

Om: De sørafrikanske hjelpearbeiderne Pierre og Yolande Korkie ble kidnappet av al-Qaida i Yemen i 2013. De ble isolert fra omverden ute i ørkenen, og fikk ikke vite hva som hadde skjedd med deres to barn.

Pluss: Endelig et kjent ansikt! Morten Storm aka Agent Storm dukker opp i starten på episoden. Han husker vi godt fra selvbiografien hvor han forteller om hvordan han ble dansk Al-Qaida-medlem før han ble dobbelagent for MI5 og CIA. Han setter AQAP i perspektiv og gir al-Qaida en slags stemme, mens vi får de typiske dramatiseringene av kidnapping og livet i en steinhytte ute i ørkenen. Man skjønner tidlig hvorfor Yolande blir intervjuet alene, men om du ikke kjenner historien ender det i en storpolitisk clusterfuck av de mest typiske. Mesteparten av historien fokuserer på spillet rundt og mellom stammeledere, politikere og Al-Qaida, og det fortelles – som i resten av serien – på en tilsynelatende rett-frem måte.

Les mer om Morten Storm – dansken som lurte al-Qaida trill rundt

Minus: Al-Qaida har vært såpass fremtredende i media og dokumentarer siden 9/11 at denne dokuen fremstår litt overfladisk. Jeg kunne tenkt meg at den gikk enda dypere i enkelthendelser, som for eksempel møtet mellom stammelederne, amerikanernes inntreden på slutten eller Morten Storms eventyrlige liv. Men dét er jo selvsagt en helt annen dokumentar.

Les om episode 1 her: fengselsopprør i Ohio

Les om episode 2 her: Coca-Cola-kidnappingen

Les om episode 3 her: somaliske pirater

Les om episode 4 her: islamske terrorister i filippinsk jungel

Les om episode 5 her: Tsjetsjenia, barnehjem og en russisk politiker

Les om episode 6 her: beleiringen i Betlehem