Captive S01E08: The Peacemakers, Baghdad

Bagdad er kaos, og midt i stormens øye blir fire kristne fredsskapere fanget. Navy Team Seal 6 er dritforbannet. Dette er siste episode av Captive på Netflix.

Captive er den nye Netflix-dokumentarserien som følger åtte kidnappinger, fra fengselsopprør og pirater til Coca-Cola-arvinger og Yemen. Serien er produsert av blant andre Doug Liman, som i vår verden er mest kjent for å regissere The Bourne Identity. Vi går gjennom alle åtte episodene.

Episode 8

Om: Fire representanter for The Christian Peacemaker Team blir kidnappet i Bagdad i november 2005. Den pasifistiske organisasjonen sier de ikke vil ha militære operasjoner for å frigi gislene.

Pluss: Det er nteressant å høre representanten fra Navy Seal Team 6 prøve å holde tilbake irritasjonen når han forteller hvor naivt det var av CPT-gjengen å bo i en usikret leilighet midt i Bagdad. Enda mer naivt var det åpenbart å dra til en moské for å møte Association of Muslim Scholars, som den kanadiske Bagdad-ambassadøren sammenligner med å dra til Al Capone i Chicago for å be han gjøre noe med kriminaliteten i byen. CPTs representanter snakker prinsipielt og godt for seg om hvorfor de ikke vil ha militær innblanding, og kidnappingsofrene – representert ved kanadiske James Loney og den sjarmerende britiske professoren Norman Kember – fremstår reflekterte og sympatiske. Dermed får episoden frem en ny type konflikt, mellom de kidnappede og deres redningsmenn. Denne konflikten dyrkes hele veien ut av episoden, og gir serien en ekstra liten dimensjon på tampen. Frekt pluss for frihet-på-en-motorsykkel bildene av Navy Seal Team 6-medlemmet. Også artige Life of Brian-poeng at kidnapperne heter The Sword of Righteuosness Brigade, men moskeen CPT blir kidnappet utenforhadde Scud-raketter som minaretter og ble kalt Mother of all Battles Mosque.

Minus: Igjen savnes det perspektiv fra kidnapperne, det er vel bare i Brasil-episoden de har blitt dybdeintervjuet. Jeg forstår jo at kriminelle eller terrorister ikke ser verdien av eller har anledning til å stille opp i en Netflix-doku, men jeg skulle så gjerne hatt dem representert i flere av episodene. Kravstor? Joa.

Les om episode 1 her: fengselsopprør i Ohio

Les om episode 2 her: Coca-Cola-kidnappingen

Les om episode 3 her: somaliske pirater

Les om episode 4 her: islamske terrorister i filippinsk jungel

Les om episode 5 her: Tsjetsjenia, barnehjem og en russisk politiker

Les om episode 6 her: beleiringen i Betlehem

Les om episode 7 her: sørafrikanskere fanget i Yemen