Carl Hiaasen: Broren ble drept, gjør narr av Donald Trump

Carl Hiaasens journalistbror ble drept av en massemorder. Klodens morsomste krimforfatter brukte tragedien til å skrive om Donald Trump.

28. juni 2018 stormet en mann inn redaksjonslokalene til avisen The Capital i Annapolis, Maryland. Kort tid etter var fem mennesker drept. President Donald Trump nektet å flagge på halv stang, slik vanen er når det skjer masseskytinger, og avisen selv tvitret at «vi vil aldri glemme at vi ble kalt folkets fiender».

Blant de drepte journalistene var Rob Hiaasen. Rob var broren til kongen av fargerik Florida-krim, Carl Hiaasen. Siden 1986 har Carl gjort narr av korrupte politikere, griske eiendomsutviklere og lurvete kriminelle i Miami og omegn. Hvordan kom mesterhumoristen tilbake til hverdagen etter at broren ble drept av en massemorder? Ved å gjøre det han kan best: lange ut mot øvrigheten, bevæpnet med voldelig bananskallhumor og dryppende satire.

Les også: 3 morsomme krimbøker

Resultatet er den hysteriske romanen Squeeze Me. Som vanlig får Floridas elite gjennomgå, men mest av alt er boken et lattervekkende harsellas med Donald Trumps karakter. Eller «Mastodon», som han omtales som i Squeeze Me, etter Secret Service’ kodenavn på presidenten.

Boken åpner med at en av presidentens støttespillere, en styrtrik enke, blir spist av en pytonslange på en fundraiser-middag. Hennes venninner i Potussies – presidentens fanklubb av rike enker – blir livredde, men begeistret da den ulovlige innvandreren Diego arresteres for drapet. 

Les også: Carl Hiaasen er tilbake! Vi har lest Bad Monkey

Mellom solsenger, strippere, borrelåshår og golfrunder får presidenten tid til å starte kampanjen NO MORE DIEGOS. Han får med seg både Palm Beachs ultrakonservative rikinger så vel som gatepøbler med våpen. De hadde dog ikke regnet med skadedyrsutrydder Angie Armstrong, den potrøykende politimannen Jerry Crosby eller einstøingen Skint fra Everglades-sumpene.

De er drittlei både pytonslanger og presidenter. Carl Hiaasen forteller selv til The Independent at bok har fungert som terapi etter drapet på broren, en vanskelig men nødvendig bok å gjøre morsom når ingenting i livet hans var morsomt. Kanskje kan boken også fungere som en slags terapi for oss andre når verden av og til ser ut til å gå av hengslene. 

Les også: Lars Lenth – Norges Carl Hiaasen