Carl Hiaasen er tilbake! Vi har lest Bad Monkey

978-0-307-27259-1Siden 1986 har Carl Hiaasen levert hysterisk morsom, velkomponert og karikert krim fra Floridas underverden. Nylig slapp han Bad Monkey, leverer veteranenen fremdeles?

Jeg blir genuint lykkelig inni meg når jeg oppdager at Carl Hiaasen har sluppet ny bok. Jeg er ikke helt sikker på hvilken bok jeg leste først, men tror det var Native Tongue eller Skin Tight, som begge står igjen blant hans beste bøker.

Om du ikke kjenner til Carl Hiaasen fra før, så kan det beskrives som en blanding av Pulp Fiction og Dexter, sett gjennom brillene til The Simpson-skaper Matt Groening. Vi snakker altså fargerike og hysteriske karakterer som er satt inn i absurde og ofte bisart voldelige plot, med krampelattervekkende resultat. Alt sammen lagt til den korrupte og tilsynelatende lovløse staten Florida. Skurkene er ofte eiendomsutviklere, lokalpolitikere og forretningsfolk som kynisk utnytter vanlige folk som bare har lyst å fiske og røyke weed og slappe av.

For å si det enkelt: om du ikke har lest Carl Hiaasen så er det bare å sette i gang.

Uansett. Her om dagen oppdaget jeg på Kindlen min at det var en ny Hiaasen-bok i salg, den første siden Star Island fra 2010. Cirka syv sekunder senere hadde jeg flesket ut noen dollars og den kom like kjapt lastende ned på lesedingsen.

Og hvordan er Bad Monkey?

Plotet er klassisk Hiaasen. Yancy er en ufrivillig suspendert politimann, etter han mistet jobben da han brukte en støvsuger i bakenden på en lege som snakket truende til sin kone. En kvinne som for øvrig var elskerinnen til Yancy. Videre driver en nabo og bygger foran solnedgangsutsikten til Yancy langs The Keys, og en dag får en fiskerkompis av ham en avkuttet menneskearm på kroken mens han er ute og fisker med turister. Yancy legger armen på is før han skal kjøre inn til Miami og få den undersøkt hos en deilig cubansk dame som jobber som obdusent. Dette skjer i løpet av de to første sidene. Her har du åpningen på Bad Monkey, du skjønner tegningen:
…saken fortsetter under…
IMG_6239

Derfra og ut treffer vi den ene degenererte og korrumperte karakteren etter den andre (en skrukkete voodoo-dame i rullestol, en apekatt som har jobbet på Pirates of The Caribbean-filmen, men fikk sparken for å ha runket på blonde parykker i skuespillergarderoben, en lege som prøver å kvele seg selv mens han har sex, en korrupt restaurantinspektør, en illegal russisk T-skjorte-selger og en haug andre) og det oppstår en ganske så perfekt Carl Hiaasen-storm.

Faktisk blir det så perfekt og kaotisk og omfattende at jeg er i ferd med å miste grepet på Bad Monkey midtveis, men Hiaasen tar seg inn igjen, og det er ingen som kan fargelegge et sted så vakkert og nedverdigende og morsomt på samme tid som han gjør med Florida. Personlig syntes jeg både Star Island og Nature Girl – de to seneste krimromanene fra Hiaasen – var lette nedturer, mens Bad Monkey er mer inspirert og hysterisk enn på lenge fra Floridas store krimsønn.

Trenger du lett og underholdende krimunderholdning til sommerferien? Det blir ikke bedre enn Bad Monkey.

Folkene i Platekompaniet selger Bad Monkey til 149 kroner, og til Kindle koster den 14 dollar.