The Mulberry Bush: solid spionroman

CIA-veteranen Charles McCarry avsluttet 2015 med å vise hvorfor han sammenlignes med John le Carré. The Mulberry Bush er lag på lag med saftig spiondrama.

Spionasje og etterretning omtales ofte nostalgisk som “et villniss av speil”, inspirert av T.S. Elliotts dikt Gerontium. Sitatet dukker ofte opp i forbindelse med James Jesus Angleton, CIAs myteomspunne og paranoide kontraspionasjesjef, og det er også fristende å dra det frem hver gang bransjeveteranenen Charles McCarry kommer med ny bok.

Charles McCarry var 43 år gammel da han debuterte med The Miernik Dossier i 1973. Boken besto av en samling telegram, notater, memos og analyser – rett og slett som en etterretningsmappe om en operasjon – og vitnet om en forfatter som kunne sitt fagfelt. McCarry var nemlig CIA-agent gjennom to tiår under den kalde krigen, og har med årene fått en dedikert fanskare av agenter, forfattere og spesielt interesserte. Nå har han rukket å bli 85 år, og har lagt både journalist og agentkarriere bak seg. “The Mulberry Bush” er hans fjortende roman.

I et 2015 uten de helt store spionromanene, er The Mulberry Bush en innertier for fans av kontraspionasje, latinske revolusjonsdøtre, hevngjerrige agenter og internasjonalt spill i villniss av speil-kategorien.

Den navnløse hovedpersonen forteller om sin fars tragiske skjebne som ivrig, arrogant diplomat og spion, og sverger evig hevn mot systemet og Headquarters som ødela ham. Hevnen skal skje på mest effektive vis, innenfra USAs egen etterretning, og i løpet av kort tid er hovedpersonen plantet dypt nede i Midt-Østens mørkeste jihadistkretser.

Lenger sør på det amerikanske kontinentet treffer han mystiske Luz, datter av Argentinas store revolusjonshelt, og sammen plotter de undergangen til sjefer og kolleger, mens verdens vrede sakte kryper nærmere. Hvem er det egentlig som bestiller oppdragene hans, hva skjedde med Luz’ revolusjonære foreldre, og hva hadde de amerikanske etterretningssjefene med dem å gjøre? Alt henger sammen med alt, og utsikten er et speil som lurer blikket ditt i feil retning.

The Mulberry Bush er – som det meste McCarry skriver – møysommelig og vakkert skrevet, og som de andre spionmesterne – John le Carré, Eric Ambler, Joseph Conrad – briljerer McCarry når han manøvrerer karakterene sine gjennom paranoia, frykt og ambisjoner. Begynn gjerne spionåret 2016 med denne perlen fra 2015.