Journalist Tom O’Neill har brukt tjue år på å grave i Charles Manson-saken. Resultatet er en spektakulær true crime-bok. BONUS: Tre Manson-tips.
Da sektlederen Charles Manson og hans lakeier sto for retten i 1970, ble det omtalt som århundrets rettssak. Manson og «familien» var blant annet tiltalt for å ha knivdrept den gravide skuespilleren Sharon Tate og fire venner.
Anklager var Vincent Bugliosi, som overbeviste juryen om Helter Skelter-motivet. Det gikk ut på at Charles Manson – en LSD-fantast, biltyv og overgriper som selv mente han var Hitler, Jesus og Satans barn – bestilte drapene for å skremme plateprodusenten Terry Melcher.
Melcher var Doris Days sønn og hadde tidligere bodd i Sharon Tates hus, men hadde sagt til Manson at han ikke ville spille inn musikken hans. Manson og lakeiene forsøkte så å lede mistankene mot Black Panthers. Dermed skulle en rasekrig mellom hvite og svarte i USA kunne eskalere. Denne historien ble også gjentatt i Helter Skelter, Bugliosis egen millionselgende bok om saken.
Boken CHAOS: Charles Manson, CIA and the Secret History of the Sixties bygger en annen tidslinje. Der blir vitner ulovlig påvirket, forsvaret holdes i mørket, Terry Melcher besøker Mansons ørkenfarm etter drapene, og Charles Manson jobber for og med CIA.
Noen har snakket sammen, mektige folk beskytter andre stjerner og Bugliosis presentasjon for juryen var mildt sagt mangelfull. Men løy han? Var Manson en del av CIAs Operation CHAOS? Hva har JFK-drapet med Manson å gjøre? O’Neills bok stiller store spørsmål, og svarer gjennom et vilt galleri av tannløse advokater, CIA-menn som gir LSD til elefanter og buldrende detektiver som hentet rett fra en James Ellroy-roman.
Det blinker jevnlig i konspirasjonsalarmen, men selv om O’Neill aldri får svarene han søker, er det umulig å avfeie gravingen han gjør i boken han brukte tjue år på. CHAOS: Charles Manson, CIA and the Secret History of the Sixties er det siste års mest oppsiktsvekkende true crime-bok om en sak man trodde var ferdig.
Flere Charles Manson-tips
Once Upon A Time In Hollywood
— Quentin Tarantinos bruker Tate-drapene og Mansons opphold på Spahn-farmen som inngang i sitt kjærlighetsbrev til Hollywood. Manson dukker så vidt opp som ukreditert bakgrunnsfigur.
Mindhunter sesong 2
— I David Finchers Netflix-serie spilles Charles Manson av samme skuespiller som i Once Upon A Time In Hollywood, Damon Herriman. Og som i Tarantinos film er han en bifigur i historiens utkant.
Manson’s Bloodline
— Denne nordiskproduserte dokuen følger Mansons barnebarn i hans forsøk på å forstå og bli kjent med sin notoriske, drapsdømte bestefar. Sees på Viaplay.