Connelly i toppform – The Gods Of Guilt


Mickey Haller er Los Angeles’ frekkeste advokat, men med et hjerte som drypper av samvittighet. Michael Connelly er tilbake med bok nummer 5 om mannen som også er kjent som The Lincoln Lawyer.

Amerikanske Michael Connelly har lenge vært en favoritt hos både OP-5-redaksjonen og krimlesere over hele verden. Hans kontante og fengende fortellinger fra Los Angeles er blant det beste den legendariske krimbyen har gitt oss, debuten The Black Echo er en av tidenes krimbøker, og for tiden filmes omsider hans LAPD-karakter Harry Bosch til sin egen TV-serie, Bosch.

Les også: Eksklusivt OP-5-intervju med Michael Connelly om Bosch
Les også: En svenske gjør Harry Bosch til TV-karakter

Mens vi venter på at Bosch skal komme på TV-skjermer i nærheten, kan vi glede oss over en ny bok om Michael Connellys andre karakter, Mickey Haller, advokaten som kjører rundt med en Lincoln-bil som kontor.

Også kjent som The Lincoln Lawyer fra filmen med samme navn, er Mickey Haller en rappkjeftet og småfrekk advokat som gjør det meste for klientene sine, og han driver både med småshady triks samtidig som han har samvittighet. Ikke helt Better-Call-Saul, med andre ord, men definitivt en advokat som går øangt. Nå er bok nummer fem tilgjengelig: The Gods Of Guilt. Verdt å lese, utover den kanonkule tittelen? Her er våre tanker om boken:

— Etter en liten skuespilloppvisning for å få én rettssak utsatt, får Mickey Haller en ny drapssak i fanget. I løpet av et kapittel eller to er han blitt forsvarsadvokat for Andre La Cosse, en online-hallik som er tiltalt for å ha drept en prostituert han booker avtaler for. Den prostituerte viser seg å være en gammel bekjent av Mickey Haller, en kvinne han var betatt av og ga penger til for at hun skulle komme seg bort fra “the life”. Hun kom seg ikke bort, og vår advokathelt er både bekymret og nysgjerrig. Spillet er i gang!

— Etter hvert som Mickey Haller og teamet hans etterforsker saken, viser det seg at det er andre ting som står på spill. Saken er en front for noe annet, slik det ofte er i Michael Connellys bøker. I tillegg er Mickey Haller i en trist konflikt med sin datter, som nekter å se ham etter han fikk frikjent en fyr som rett etterpå drepte en skolevenninne av datteren. Dette fører igjen til et gjentakende behov for å drukne sorger i tequila, samt skrifteaktige besøk hos den sykdomsrammede advokatlegenden “Legal” Siegel.

Les også: Er The Fifth Witness Connellys beste bok på lenge?

— Jeg skal ikke avsløre handlingen, men kan si såpass som at The Gods Of Guilt er et rettsdrama av klassisk type. Det skjer dramatiske tung utenfor rettslokalet, men de virkelige gamechangerne (er det et nyord?) skjer i rettssalen eller i lavmælte samtaler med lyssky advokater, etterforskere eller politifolk.

— Mickey Haller-karakteren har utviklet seg til å bli et fullverdig alternativ til Harry Bosch, som de fleste Connelly-lesere har fått med seg er halvbroren til Mickey, og i The Gods Of Guilt gir forfatteren ham ekstra tyngde, dybde og kompleksitet. Haller snakker tidlig i boken om at det er vanskelig å forlange at datteren skal tilgi ham, når han ikke engang kan tilgi seg selv. Hallers handlinger som advokat har enorme konsekvenser for både tilfeldige klienter og hans nærmeste, og dette dveler han sorgtungt over. Interessant utvikling, og et bakteppe man sjelden ser i for eksempel norske krimromaner. Det er fort gjort å tenke noen selvransakende tanker etter man har lest The Gods Of Guilt.

Les også: Michael Connelly sjekker drap på legendarisk hotell

— Disse refleksjonene gjør The Gods Of Guilt interessant, men det tett regisserte plottet og den briljante dialogen er gullbeholdningen. Avslutningskapitlene i rettssalen er johngrishamsk, plottet er oversiktlig, men overraskende, og Connelly viser hvilken mester han er med fremdrift og karaktertegning.

— Vi snakker ikke Dan Brown-aktig berg-og-dalbane-plot, heller ikke Harlan Coben-raskt tempo, bare bunnsolid, hardkokt krim som underholder og får deg til å gruble. Blir ikke bedre enn det? Jo, det blir det! For det er også noen nydelige humoristiske øyeblikk i The Gods Of Guilt, som da Haller sukker over alle de andre advokatene som har begynt med kontor i en Lincoln Towncar, og sier til potensielle kunder at de er “inspiration for the movie”. Hehehe, artig.

— Oppsummert er dette den beste boken Michael Connelly har skrevet om Mickey Haller, og en tung anbefaling som julegave for deg selv eller noen du er glad i og vil skal oppleve Los Angeles-krim på sitt flotteste.

Hvor får du tak i boken, sa du? Her kan du kjøpe The Gods Of Guilt til Kindle for cirka 100 kroner, mens Platekompaniet tibyr fysisk kopi av boken til 139 kroner.