Constellation: Seig astrothriller med Noomi Rapace

Forventningene til Constellation var høye. Apple TV+ har levert sterkt med scifi og spacedrama de siste årene. Både Foundation og For All Mankind er favorittserier de siste årene. Traileren til Constellation så ut som den naturlige fortsettelsen på det kjærlighetsforholdet.

Legg til at den stødige serieskaperen Peter Harness (McMafia) holdt i prosjektet, og at Michelle MacLaren (Breaking Bad) satt i registolen i de første episodene.

Det siste er tydelig, for starten på Constellation leverer spenning, kaos og følelsen av at mye står på spill. Space-scenene er knallgode. Noomi Rapace må få et romskip ned til jorden etter et mystisk krasj, og intensiteten minner oss om hvor langt unna nødhjelp en astronaut er. In space noone can hear you lese brukermanualen for romskipet ditt.

Se heller: Syv serier på Apple TV+

Serien mister likevel fort fotfestet. Den forsvinner ut i et tom rom når den leker psykologisk thriller. Horror-aspektet dyrkes gjennom parallelle virkeligheter som er mest irriterende. Dramadyret fores av Noomi Rapaces skrantende forhold til mannen på jordkloden og datteren som brått blir til to døtre. Hun fremstår mest oppgitt over å måtte forholde seg til andre mennesker, og den flate irritasjonen farger over på seeren. Det gjør henne ikke til en interessant person.

Den internasjonale thrilleren bygges av stadige gnisninger i det space-miljøet, hvor Jonathan Banks fra Breaking Bad/Better Call Saul spiller en viktig rolle. Likevel bruker serien evig lang tid på å etablere det politiske spillet. Og hva med den steinen som kommer ned fra verdensrommet? 

I motsetning til Noomi Rapaces strålende innsats i Prometheus klarer hun aldri å bære Constellation. Hun er en karismatisk, men begrenset skuespiller som leverer stort i tydelige actionroller, i Constellation kommer hun til kort når hun får ansvaret for å være strebende astronaut, fraværende kone og desperat mor samtidig.

Constellation har visstnok planer om å fortelle en storslagen historie over mange sesonger, men det er vanskelig å se hvordan den langdryge fortellingen skal holde på seerne. Apple TV+ gjør mye riktig om dagen, denne sesongen fremstår som et av få feilskjær hvor de kaster bort egne penger og seerens tid.