David Foster Wallace digget krim…

… Hvorfor gjør ikke norske forfatterkollegaer det samme?

Jeg kjenner ganske mange norske forfattere. Og stort sett har de yngre blant dem én ting til felles: De leser ikke krim. Jo, noen av dem kan slumpe til å si at Kerstin Ekmans Hendelser ved vann var spennende, at Raymond Chandler er tøft eller at Et mord i Kongo var en god true crime.

Men dette er unntakene. Jeg er ganske sikker på at prosentandelen som har lest Jo Nesbø eller Stieg Larsson er lavere blant forfatterforeningens yngre medlemmer enn ellers i befolkningen. Og det er jo i så fall ganske sjukt. Hvorfor skiller folket og forfattere lag i dette spørsmålet? Forfattere er jo som andre når det gjelder film og tv – de digger både høyverdige saker som The Wire og mer cheesy ting som 24.

Svarene er nok flere, men det er ingen tvil at det utgis mye crappy krim i Norge, som er et hån mot alle tenkende og lesende mennesker, med elendige personkarakteristikker, kunstige plot og språklige blomster som får deg til å vri deg i godstolen av flauhet (OP-5 har imidlertid som prinsipp at vi aldri skriver om norske bøker vi misliker, men derimot ting vi digger).

Men damn, det finnes MASSE krim norske forfattere (og alle andre) burde lest. Jeg tenker på intenst spennende bøker av Frederick Forsyth, Ken Follett, Patricia Highsmith, John Grisham, Harlan Coben og andre. For å skape spenning er også en litterær kvalitet, og ikke en hvilken som helst, men den aller mest populære. Hvilken leseopplevelse husker du? Den franske nyromanen du slet deg gjennom for å imponere i Blindern-kantina, eller spenningsboka som holdt deg våken som tolvåring? Bøker er litt som musikk, er min erfaring. Etterhvert vender man tilbake til det man likte i alderen 14-18 år. Ingenting blir noensinne like sterkt.

Men nå har en av de norske forfatternes store helter, den genierklærte amerikanske forfatteren David Foster Wallace (1962-2008) kommet meg til unnsetning. Han har skrevet massive 1000-siders avantgarde-tekno-romaner som Infinite Jest (som jeg…eh…ikke har lest) og non-fiction (som jeg HAR lest og digga).

Men hva liker Foster Wallace selv? Ikke Joyce og Proust og Hamsun, for å si det sånn.

Hans 10 favorittbøker inneholder MANGE overraskelser…

Ed McBain? Thomas Harris? Tom Clancy???

Et lite LOL til slutt, for dem som allerede kjenner Foster Wallace sitt forfatterskap.

Gjør du det, ler du av denne: