De 5 beste seriene EVER


Hva er tidenes beste TV-serier? Her er vår Topp 5-liste.

Som våre lesere kanskje har fått med seg, har OP-5 et samarbeid med Aftenposten og A-Magasinet. Det innebærer en ukentlig side i A-Magasinet (sjekk siste utgave om du har den liggende et sted, veldig mye bra lesestoff) og nå også deres ukentlige serieskolen.

Serieskolen del 1 ligger nederst i denne saken, men nå til det overskriften vår lover.

Aftenposten ba oss sette opp våre 5 favorittserier gjennom tidene. Så det gjorde vi, sammen med de andre som er med i Serieskolen. Men jeg måååå få understrke at denne listen endrer seg ukentlig, det er så utrolig mange serier som forjener plass der blablabla, enten det er Sherlock eller Justified eller Six Feet Under eller The Prisoner eller hva det måtte være.

Jeg ser for øvrig at Aslak har med en komedie. Jeg valgte bevisst bort det, ellers hadde nok Seinfeld vært med.

Les alle Topp 5-listene hos Aftenposten

Men nok bortforklaringer, her er listene våre:

5 favoritter – Aslak

1. The Sopranos
Hadde Mark Twain, Herman Melville, Francis Ford Coppola og Woody Allen samarbeidet om «The Great American Story», ville resultatet blitt The Sopranos. Råere, dypere, morsommere enn alt annet. Den beste serien som kommer til å bli laget i vår levetid, tipper jeg.

2. Breaking Bad
Nå skal man være forsiktig med å kanonisere fenomener for raskt, men jeg tror Breaking Bad kommer til å stå fjellstøtt der oppe. En unik blanding av Tarantinoesq b-film og beckettsk kammerspill. For mye namedropping? Ok. Aldri har jeg håpet sterkere at en løgnaktig kjeltring ikke skal avsløres.

3. The Wire
Altså, den er helt genial, spesielt portrettet av elendighet i Inner City-Amerika. Og Stringer. Og Marlo. Og Omar! Hadde de jobbet mer med hovedpersonen og familierelasjonene, kunne den luktet på toppen. Men byen er vel hovedpersonen?

4. Curb Your Enthusiasm
— Larry David er et vandrende eksempel på at jøder er smartere enn andre. Neida, joda, neida. Men hva skal man egentlig si om mannen bak både Seinfeld og denne vanvittige serien? Slår Seinfeld på målstreken i min verden, på grunn av mer eksplisitt politisk ukorrekt humor. Noen som tviler? Søk på «curb + survivor». Hahahaha.

5. State of Play
Av alle spenningsseriene på 2000-tallet har jeg ikke sett noe tettere, mer velspilt og spennende enn State of Play. Britisk politisk drama av aller øverste klasse. Fantastiske skuespillere i absolutt alle roller. Se selv, dere kommer ikke til å slutte.

Topp 5 – Asbjørn

1. West Wing
— Denne serien om livet i kulissene i Det Hvite Hus er politisk drama, thriller og lun humor i en perfekt miks. Men best av alt er den smarte, kjappe og musikalske dialogen. Sesong 1 og 2 er så mye bedre enn alt annet som er laget for TV.

2. The Wire
— Vi kommer ikke utenom denne politiserien fra Baltimores gater. Skrevet av Davis Simon med hjelp fra storheter som George Pelecanos, Dennis Lehane og Richard Price – er The Wire en perfekt TV-serie om storbyliv, menneskelige opp- og nedturer og et USA som stirrer seg selv matt i speilet.

3. The Shield
— Hardtslående, røft klippet serie om politimannen Vic Mackey og hans høyst personlige måte å løse problemer i Los Angeles på. Korrupsjon, vold og trusler på jobben, utroskap og løgner på privaten, men også en bunnsolid tro på at han gjør det som skal til for å holde folk flest trygge fra truslene byen byr på. Jeg sier ofte som han ene i Weeds: WWVMD – What Would Vic Mackey Do når jeg er i stressende situasjoner.

4. The Sopranos
— Tenk at Gudfaren og Goodfellas og Scarface skulle få sin likemann i en TV-serie hvor hovedrollen spilles av han ukrediterte tjukkasen fra Bruce Willis-filmen The Last Boyscout? Som med The Wire er The Sopranos en stort anlagt fortelling om én mann og hans kamp mot seg selv og verden. Et stort minus for de drømmeepisodene da Tony Soprano er bevisstløs, ellers ren perfeksjon.

5. Miami Vice
— Jeg har minst 15 serier som alle fortjener Topp 5, men runder av med 80-talls politiserien Miami Vice. Den åpnet øynene mine for flere ting: 1) Alt på TV trenger ikke være Aus der Reihe. 2) Suicidal Tendecies kan være husband i en episode i en serie som går på NRK i primetime 3) Miami ser råere ut enn alle andre byer 4) All kriminalitet handler egentlig om kokain.

Hva er DINE favoritter? Din Topp 5-liste? Kjør på i kommentarfeltet!

her har du del 1 av Serieskolen: