De superrike, nå på en skjerm nær deg

Det er mange kjipe rikinger på skjermen for tiden. Å, som vi elsker å hate dem! Her er vår lille guide til styrtrikt drama.

Noen ganger kan det virke som det er det folkene i en tv-serie som får slakt, ikke serien selv. Ta The Undoing, HBOs prestisjeserie med Nicole Kidman og Hugh Grant i hovedrollene som i november rullet inn i sin siste uke.

Dagbladet skriver at dette er mennesker «som svever rundt i en privilegert overklasseboble uten å klare se verden fra andre perspektiver enn sitt eget eller ta inn over seg hvor skjør hinnen av såpevann som omkranser verdenen deres er».

Eller som VGs mann oppsummerer: «Det er rent så man misliker dem allerede før dramaet er i gang.» Terningkast 2.

https://www.youtube.com/watch?v=BqeQVi1nPqs

Men The Undoing er selvfølgelig altfor bra til å få slakt. Hugh Grant gjør som i den underkjente A Very English Scandal (2017, kan strømmes på NRK.no) og i eget liv: Han bærer hor og skandaler med britisk sjarm og et skjelmsk flir. Den psykologiske thrilleren ruller av gårde med vakre bilder og noen aldeles brukbare vendinger.

Donald Sutherland er strålende som inkarnasjonen av gamle penger. Noe mesterverk er dette kanskje ikke, men det er ikke «Snømannen» heller. Så hvorfor raseriet? 

Det handler om tidens ånd. De siste årene har USA, i alle fall den delen av landet som lager tv-serier, fullstendig endret synet på rikfolk. USA har blitt det vi i Klassekampen i gamle dager kalte klassebevisst.

Bernie Sanders har skapt en folkebevegelse med angrepene på «the 1 percent», rikfolk har blitt synonymt med livsfjerne dobbeltmoralske liberalere i New York/California eller den korrupte Trump-klanen. Og tanker som dukker opp i Statene, har en tendens til å spre seg til andre land. 

For en skribent som ofte blir kvalm av den amerikanske elitens dobbeltmoralske og/eller korrupte eksesser IRL, som ungdommen sier, må jeg tilstå at jeg elsker å se dem på skjermen. Det er min versjon av å sitte klistret til historier om kongehus og gamle britiske adelsfamilier.

Serier som The Undoing eller Succession (2018–) er greske tragedier– de handler om hvordan grådighet, hybris og arroganse medfører undergang. Og akkurat det elsker vi å hate. 

[3 anbefalte om amerikanske rikfolk]

1— The Great Gatsby, Netflix

https://youtu.be/rARN6agiW7o

— Den klassiske store amerikanske romanen om den mystiske rikingen Jay Gatsby er filmatisert flere ganger, sist av Baz Luhrman med Leonardo DiCaprio som Gatsby. Den er ok, men romanen – som vi nylig hørte igjen på Storytel – er mye bedre. 

2— The Jinx, HBO Nordic

https://youtu.be/8ZabDYB7ijM

Only in America har sjelden passet bedre enn i denne true crime-miniserien – (nesten) bare i Amerika kan en eiendomsmogul bli anklaget for flere drap, og definitivt bare der kan han bli arrestert for et nytt drap dagen før siste episode har premiere.

3— Jeffrey Epstein – uanstendig rik, Netflix

https://youtu.be/-j0rjlfmDx4

— Svært få, om noen, viser hvor galt det kan gå i den korrupte amerikanske eliten som Epstein. En fryktelig blanding av penger, makt, globale highflyvers og seksuell utnyttelse av unge jenter. Det er en grunn til at mektige nordmenn sitter musestille når deres gamle venn – som tok livet av seg – bringes opp.