Nytt fra Dennis Lehane: Gone Girl møter Catch Me If You Can

Dennis Lehane har skrevet gangstertrilogi, barnevernskrim og vakre scener i The Wire. Since We Fell er hans første psykothriller.

Rachel Childs er en lovende TV-journalist. Hun blir sendt til Haiti for å dekke landets tragiske kaos etter jordskjelvet i 2010, men blir så personlig engasjert av den voldelige spiralen landet sklir nedover at hun klikker på luften.

Les også: OP-5s reiseguide til Boston

Klippet blir en viral suksess, men ikke på den kule måten som løfter Rachels jobbutsikter. Vipps så er karrieren borte, og Rachel går tilbake til å dekke katteshow Anchorman-style. Dette skjer et lite stykke ute i Since We Fell, Dennis Lehanes nye stand alone-thriller. Tidligere har vi fått høre at Rachel dreper ektemannen sin (det er den første setningen, så ingen spoiler), men det skjønner vi etterhvert at ligger litt frem i tid.

Før den uheldige karrieretoppen følger vi også Rachel på jakt etter faren, som moren kastet ut en fuktig dag da Rachel var liten jente. I den anledning treffer hun Brian Delacroix, en lett mystisk privatdetektiv som hjelper til med å lete etter den forsvunne far, og journalistkollega Sebastian, som hun gifter seg med i et mediumt lidenskapelig øyeblikk. Er det han som blir drept i åpningssetningen, mon tro? Hm, det tar sin tid å løse opp knutene i Rachels panikkangst-pregede liv av tapt barndom og drepte ektemenn, men med Dennis Lehane som Boston-los er det bare å lene seg fremst på lesestolen og prøve å puste normalt.

Les også: Ben Affleck filmer Dennis Lehane.  Hvordan er boken?

Lehane er en av de sterkeste fortellerne i spenningslitteraturen, ettertrykkelig bevist med barnevernkrimen Gone Baby Gone, Boston-thrillertragedien Mystic River og Tom Coughlin-trilogien The Given Day/Live By Night/World Gone By, og når han her går inn i psykothriller-sjangeren gjør han også det på elegant vis. Portrettet av Rachel Childs er klassisk Lehane: nært, sympatisk og med øyne for alle de små og store tingene som påvirker hennes skjøre liv. Jeg lurer faktisk på om dette er første gang Lehane skriver en kvinnelig hovedrolle (delt hovedrolle i Kenzie og Gennaro-bøkene)? Uansett treffer han innertier med Rachel-karakteren.

Les også: 5 grunner til å glede seg til The Drop

Gjennom Rachel-karakteren stiller også Lehane de store spørsmålene. Hvem er man og hvor vil man? Hvor mange ansikter kan man gjemme seg bak, og er det mulig å bare seile som på et svart hav gjennom livet uten å finne ut av hvilket ansikt som egentlig er det ekte? Digg med litt eksistensialisme oppi den sidesnuende spenningen.

Since We Fell begynner ett sted, men er innom ganske mange narrativ før det hele ender på en Gone Girl-møter-Catch Me If You Can historie. De krappe svingene og overraskelsene i historien kaster deg inn i tørketrommelen, men etter hvert som Rachel avdekker den ene utrolige løgnen etter den andre tar con man-fortellingen forsetet ved siden av psykothrilleren. Funker det? Veldig! Men du må være forberedt på at Lehane tar deg med steder hvor ha forlater historien og raser avgårde i nye retninger.

Les også: Dennis Lehane avslutter gangstertrilogi

Boken er åpenbart skrevet for å bli filmatisert, og spesielt mot slutten skriver Lehane mer scenebeskrivelser enn roman. Med tanke på hvor suksessrike filmatiseringene av tidligere Lehane-romaner har vært, er det kanskje ikke så rart, og Lehanes vellykkede prosjektjobbing for The Wire og med filmen The Drop gjør denne filmvennlige avslutningen forståelig. Praktisk er det også, siden Lehane allerede i 2015, før Since We Fell var ferdig, solgte filmrettighetene til DreamWorks og avtalte at han selv skal skrive manus.

Platekompaniet selger Since We Fell til 179 kroner. Bra kjøp. Du kan også kjøpe den til Kindle.