Der ingen skulle tru at nokon kunne bu…møter Twin Peaks!

Ringenes Herre-trilogien var strålende turistreklame for smellvakre New Zealand. Top Of The Lake gjør at du tenker deg godt om før du besøker landet. Men gjett om det er bra TV!

Jeg skal glatt innrømme at jeg ikke vet fryktelig mye om New Zealand. Øyene som utgjør landet ligger nedenfor Australia, landslaget har svarte drakter, Flight Of The Conchords er derfra, og naturen er latterlig fin. Den storslagne Ringenes Herre-trilogien ble jo filmet der siden regissør Peter Jackson er fra New Zealand…det er vel det jeg vet på stående fot.

Og så traff jeg en gang en psykolog fra New Zealand som fortalte at han behandlet unge folk som hadde røykt så mye hasj at de var gått inn i psykoser og tunge depresjoner. Domestic violence? Like vanlig som fyllekjøring, sa psykologen til meg, og ristet på hodet.

Han sa rett ut at bak den mektige fasaden av vakker natur, er det mye rart som skjer på New Zealand. Og om Top Of The Lake gir et noenlunde bilde av New Zealand, så snakker vi ikke akkurat turistreklame. Omdømmeproblem A/S.

For Jane Campions TV-serie handler om – hold deg fast – en 12 år gammel jente som blir gravid, politidamen som ble voldtatt som 15-åring og nå bor hjemme hos sin kreftsyke mor (som for øvrig som blir slått av kjæresten sin), en våpenglad familie av voldspsykopater i skogen, mishandlede damer som har kjøpt landområdet Paradise for å meditere seg tilbake til livet, en utvandret tysk pedofil som lærer barn folkedans i lederhosen, og på sidelinjen en kafé som lærer trøblete emokids å bli vaskekte baristas. Shit! Nevnte jeg forresten amfetamin?

Vi snakker Twin Peaks-karakterer på tur til Der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Møkt, trist, superskummelt, ekkelt, fascinerende og som TV-serie: sjukt fengende.

Jane Campion er nok mest kjent for sin Cannes-vinnende film Piano, som sørget for at hun ble første kvinnelige Cannes-vinner av Gullpalmen og andre kvinne i historien nominert til Oscar for beste regi. Selv om Top Of The Lake er en krimserie, er det ikke vanskelig å se at det er en regissør som Campion som står bak. Karakterene er tredimensjonale og søkende, dialogene spilles intenst ut, skuespillet er utsøkt, og i perioder blir Top Of The Lake et aldeles perfekt krimdrama. Og selv om handlingen og karakterene ikke akkurat innbyr til å ta en koselig toukers bygdeferie på New Zealand, er naturbildene og filmingen her verdig en hvilken som helst naturdoku fra BBCs øverste hyller. Jeg så først en episode streamet på Macbook-en, det ytet ikke serien rettferdighet et sekund. På 50-tommers flatskjerm via Blu-ray snakker vi derimot om det lekreste jeg har sett på årevis av TV-produksjon.

Uansett: noen av trådene og intrigene som legges ut nøstes litt enkelt opp, men i løpet av de nesten seks timene Top Of The Lake varer, er det aldri mindre enn voldsomt spennende. (MINISPOILER NESTE TO SETNINGER) Hvem i huleste har gjort 12 år gamle Tui gravid, hva skjedde den mørke kvelden da Robin ble voldtatt, og etter hvert det Deliverance-aktige dramaet: hvem er eeeeegentlig i slekt med hvem?

(MINISPOILER FERDIG)

Elizabeth Moss – hun fra Mad Men og som spilte datteren til Jed Bartlet i West Wing – er sjokkerende god som detektiven Robin Griffin, Peter Mullan bør vinne alle badguy-priser i verden for sin tolkning av Matt Mitcham, Holly Hunter er morsom når hun snakker om at hun er lei av alle “crazy bitches”, og Jay Ryan fra Neighbors viser at han kan mer enn å være ung og pen.

Top Of The Lake slippes på DVD i begynnelsen av oktober, men Platekompaniet selger den til en rimelig penge allerede, da på Blu-ray. Jeg betalte 299 kroner for Blu-ray-utgaven på Oslo City-filialen. TV 2 har de norske TV-rettighetene på serien, men viser den ikke fær nærmere jul.

Om du fremdeles lurer på om Top Of The Lake er verdt å kikke på, sjekk denne strålende traileren og bildene under:

top_of_the_lake_1-620x435