Derfor gleder jeg meg til Under the Banner of Heaven

For tyve år siden ga Jon Krakauer ut en bekmørk true crime om drap i mormonersekten. Nå spiller Andrew Garfield hovedrollen i Under the Banner of Heaven.

For tyve år siden hadde jeg et oppheng på forfatteren og journalisten Jon Krakauer. Det har jeg for så vidt ennå, men på tidlig 2000-tall var han Topp 3-favorittskribent sammen med Robert Kaplan og Mark Bowden.

Det begynte med Into Thin Air, en intens fortelling fra den dødelige 1996-sesongen på Mount Everest. Derfra gikk turen til Into the Wild, historien om en ung mann som dro inn i ødemarken og aldri kom hjem. Den ble senere til en fin film med regi av Sean Penn og musikk fra Eddie Vedder.

Les også: det beste som er skrevet om K2-tragedien

Artikkelsamlingen Eiger Dreams inneholder noen av Krakauers beste artikler for blant annet Outside Magazine. Samlingen er ansvarlig for at jeg fremdeles har lyst å gå til toppen av Denali i Alaska.

I disse krigsdager bør alle lese Krakauers Where Men Win Glory: The Odyssey of Pat Tillman. Det er en vill fortelling om NFL-spilleren Pat Tillman som ble drept i Afghanistan, og familiens kamp for å ikke gjøre ham til en patriotisk helt. Er du NFL-interessert eller bare nysgjerrig på hvordan sannheten blir forsøkt drept, er denne obligatorisk.

Og så er det Under the Banner of Heaven: A Story of Violent Faith fra 2003. Det er Jon Krakauers mørkeste bok. Den forteller om den amerikanske mormonersekten, også kjent som Jesu Kristis kirke av siste dagers hellige. Flettet inn i KLRS-timen får vi en bloddryppende saga om to brødre som gikk bananas med kniv i Guds navn. En mor og hennes lille babydatter lå igjen på Utahs kalde bakker etter Dan og Ron Lafferty var ferdig. Det er en aldeles grusom true crime-fortelling. Snart tjue år etter boken ble skrevet er den nå laget til serie.

Fantastiske Andrew Garfield spiller detektiven som etterforsker Lafferty-brødrenes brutale familiedrap. Gafrield er mest kjent som The Amazing Spider-Man, men er også Oscar-nominert for sin rørende innsats som musikalgeniet Jonathan Larson i herlige Tick, Tick … BOOM!

Manuset er levert av Dustin Lance Black. Han varmet opp med å skrive Big Love, traff Oscar-blink med Milk og snublet med ambisiøse J. Edgar. Regien er ved David Mackenzie, som sto bak ranswesteren Hell or High Water.

Kombinasjonen av den sjuke historien og kvaliteten foran og bak kamera lover mye. Kan dette bli en slags True True Detective? Snakker vi en verdig arvtager til Harrison Fords religionsthriller Witness? Blir det mormonerhorror eller ramsalt religionskritikk? Se traileren selv og gled deg!

Under the Banner of Heaven har premiere på Disney+ i løpet av våren.