Det beste som er skrevet om K2-tragedien

No Way Down er den beste fjellboken siden Into Thin Air. Blant annet fordi vi får lese om Cecilie Skog gjennom utenlandske briller.

Historien om Cecilie Skog og ektemannen Rolf Bae er veldokumentert her hjemme i Norge. Han kom fra episk tur til Trango, og møtte konen Cecilie på vei opp K2 sammen med ekspedisjonsmedlemmene Øystein Stangeland og Lars Nessa, et av verdens mest fiendtlige fjell å klatre. Han ble tatt av et isras og falt i døden mens hun var meter unna. Det var den verste sesongen i K2s historie, til slutt kom dødstallet opp i 11.

Les Wikipedia-oppsummeringen om 2008-sesongen her

Men uansett hvor mange ganger vi har hørt historien, er den fortalt av norske journalister som formidler skavlanismer mer enn å beskrive hva som egentlig skjedde på K2 de tragiske dagene. Det er selvsagt helt greit, jeg ville gjort det samme selv, men det gjør også at No Way Down: Life And Death On K2 blir en enda sterkere bok.

Her er en fin artikkel i The Guardian som Graham Bowley har skrevet om sin egen bok

For den amerikanske journalisten Graham Bowley har ingen agenda om å skrive en Dagbladet Magasinet-sak om livet etter K2. Han har dybdeintervjuet et titalls personer som var på K2 denne sesongen for å komme til bunns i hva som skjedde, hvem som gjorde hva, og kanskje forstå hvorfor 11 mennesker til slutt fikk navnet sitt frosset fast i K2 av helt feil årsaker.

Den kronologiske dramaturgien og de detaljerte beskrivelsene av fjellet og klatringen gjør at leseren rives inn i isen i Karakoram, og de forskjellige teamene (koreanere, spanjoler, serbere osv) skildres journalistisk presisjon fra øverste hylle. Mens folk krangler, lyver, skriker og kjører beinhard agenda for seg selv, står Cecilie Skog og Rolf Bae fram som de rolige og sympatiske nordmennene vi håper at vi selv skal være når vi dingler rundt i utlandet.

Platekompaniet har god pris på No Way Down, sjekk her

Og nettopp den sobre tonen til Bowley, og det faktum at han er en amerikansk journalist uten behov for å skrive for et norsk publikum, gjør det hele så mye mer troverdig. For første gang begynner jeg å skjønne noenlunde hva som skjedde på K2 i 2008, og ikke minst hva Cecilie Skog har vært gjennom og hvilket fabelaktig menneske hun virker å være. Sterke saker.

Les mer om Graham Bowley her

Så yes, No Way Down er den beste fjellboken jeg har lest siden Jon Krakauers suverene Into Thin Air. (Kjøp den her til tullete 4 euro inkludert porto) Men hey, når vi først snakker om fjell, la meg få anbefale noen bøker og filmer.

1. Mountains Of The Mind av Robert MacFarlane. Om det moderne menneskets forhold til fjell. Høres dølt ut, men er veldig bra om man er interessert i slikt. Skrevet av samme fyr som har skrevet noveller i Radiohead-cover. Les mer, eller kjøp den her.

2. Nordwand. Tysk film om en duo som prøver å klatre opp den fryktede nordsiden av Eiger. Vilt spennende og dramatisk, og du blir etter hvert veeeeeldig glad for at du sitter i sofaen med fyr i peisen og varm kakao i koppen. Kjøp den for latterlige 59 kroner hos Platekompaniet her, årets kupp.

3. Cliffhanger. Ja, DEN filmen med Sylvester Stallone og John Lithgow. Så den for ikke så lenge siden, og den funker som bare det. Åpningssekvensen har seilet som en moderne favoritt hos meg, kanskje kun slått av den briljante åpningen på Mission:Impossible 2.

PS: Dersom noen der ute har gode tips på fjellbøker eller -filmer, er det veldig kult om dere namedropper dem i kommentarfeltet. Får aldri nok.

PS 2: Om du er like interessert i å lese om fjell som meg, så sjekk dette googlesøket. Det øverste treffet her er rapporten om K2 2008.

Bilde lånt fra The Guardian