Tyskernes svar på The Americans

Kald krig, østtyske spioner og atomfrykt i 1983. Deutschland 83 er en av høstens beste serier.

https://youtu.be/m6IsCl6yc4k

OPPDATERING! Søndag 29. november har NRK1 endelig premiere på Deutschland 83. Da viser de to episoder, fra kl 21:35.

Tyskernes manglende evne til å ta oppgjør med og diskutere egen familiefortid ble fryktelig tydelig da Krigens unge hjerter aka Unsere Mütter, unsere Väter rullet over TV-skjermen. Siste episode ble sporenstreks fulgt opp av et eget talkshow, hvor unge tyskere diskuterte andre verdenskrig med sine forfedre. For første gang.

Les også: vår Stasi/nazi-guide til Berlin

Nå er det forholdet mellom Øst-Tyskland og Vest-Tyskland som skal under lupen, i den nye TV-serien Deutschland 83. Handlingen starter der Ronald Reagan holder sin Evil Empire-tale – altså i 1983, for øvrig en av redaksjonens favorittaler noensinne – og vi treffer en ung østtysk offiser som sendes vest for å spionere.

deutschland83-3

I følge Der Spiegel er det første gang denne delen av historien fortelles som TV-serie fra et østtysk ståsted, og i motsetning til skrekkhistoriene fra Stasi-regimet, fremstår spionen Martin og hans overordnede og familie nyansert og fargerikt. Han kløner, roter det til, og prøver sitt beste, samtidig som han gjør en tung innsats for DDR óg får sansen for vestlig sjokolade og hamburger. Scenen da han oppdager konseptet walkman er alene verdt de første episodene.

deutschland83-5

Utover den naive og ufrivillige komikken i øst som møter vest, viser Deutschland 83 hvor like og samtidig så forskjellige de to samfunnene var da den kalde krigen var på frysepunktet. De delte frykten for atomkrig, men vurderte konsept som “frihet” og “demokrati” på vidt forskjellige måter. I lyset av den østtyske frykten for DDR-regimet, fremstår de unge tyskernes hat mot NATO og tysk-amerikansk samarbeid i ettertid som noe naivt, I Deutschland 83 sys de forskjellige ståstedene sammen til et interessant innblikk i tiden da den kalde krigen var kaldere enn Eiswein-druer.

East german spy Moritz Stamm (played by Jonas Nay) in Deutschland '83.

I hjertet av serien er uansett spionhistorien, som gjør Deutschland 83 til en slags retroversjon av Homeland, eller tysk speiling av det gnistrende dramaet The Americans. Internasjonal politikk møter familiedrama med vondt og spennende utfall. Du vil uansett se Deutchland 83 når NRK skal vise serien til høsten. Inntil videre kan du se de åtte episodene hos den amerikanske iTunes-filialen.

Hvordan du får adgang der uten amerikansk kredittkort, sier du? Ikke noe problem Det går overraskende fint å registrere en amerikansk iTunes-konto uten amerikansk kort, følg denne oppskriften så er du inne i varmen. Kort til å fylle opp kontoen med kjøper du via denne lenken, de kommer på mail etter noen minutter. Selv har jeg ikke brukt amerikansk iTunes før jeg kjøpte meg sesongpass på The Game, men det er definitivt å anbefale. Mye digg amerikansk TV der, episoder og sesonger og filmer.

deutshland83-2