DI Marnie Rome: ny politifavoritt fra London

Blinde overfall, barnegjenger og rekordkulde herjer i London. Det er likevel DI Marnie Rome som stjeler showet i Sarah Hilarys fjerde bok, Quieter Than Killing.

Det er kaldt i Londons gater. Ikke bare har temperaturen sunket til rekordlavt nivå, men DI Marnie Rome og partneren DS Noah Jake etterforsker noen overfall som er så brutale og blinde at det går kaldt nedover politiryggene deres.

Marnie ser etter hvert noen likhetstrekk som kobler sakene sammen, og overfallene fremstår som hevnaksjoner mot dømte voldsmenn (og -kvinner), mens Noah bli distrahert av brorens pågående aktiviter som gjengmedlem. I tillegg har de fått en ny, ambisiøs sjef på kontoret, og et eller annet sted i London er 10-åringen Finn kidnappet og innestengt i en leilighet.

Les også: The Guardians anmeldelse av Quieter Than Killing

På vaskeseddelen kan Quieter Than Killing virke som nok en moderne krimroman med rå vold, men ikke bare skriver Sarah Hilary med en pisk av et språk, DI Marnie Rome er en helt egen konstruksjon av en politikarakter.

Hun har riktignok tyngre bagasje enn alle mulige alkoholiserte, pilleknaskende, diagnostiserte protagonister som sprader rundt i krimromaner og -serier (fosterforeldrene ble knivdrept av fosterbroren), men likevel er Marnie Rome morsom og kjapp så man skulle tro hun hørte hjemme i en Harlan Coben-roman. Alt dette mens omtanken for kolleger og ofrene hun møter i løpet av en arbeidsdag former henne som en dypt sympatisk karakter.

Av og til er det vanskelig å se noe markant forskjell på alle de brutale seriemordene, sjelepinte detektivene og sure kaffekoppene forlagene serverer oss av krim. Med Quieter Than Killing, som er den fjerde boken om henne, stikker Marnie Rome hodet høyt over kobbelet av fiktive detektiver som rydder opp i gatene våre.

Dagens varp! Alle fire Marnie Rome-bøkene selges i pakke for 25 dollar til Kindle. 

Men hvem er denne Sarah Hilary, mon tro? Hun var knapt kommet i gang med krimkarrieren da hun i 2015 vant Theakston’s Old Peculier Crime Novel of the Year Award, den prestisjetunge prisen som deles ut under Harrogate-festivalen, for debutromanen Someone Else’s Skin. Der introduserte hun for første gang DI Marnie Rome, som på bare tre år har rukket å dukke opp i fire bøker fra Hilary.

Hilary er ofte å se i paneler på krim- og litteraturfestivaler, og diskuterer ivrig sine inspirasjonskilder. Nylig førte det til at hun skrev forordet til nyutgivelser av klassikere fra Patricia Highsmith.
– Highsmith er en av mine skrivende helter. Alt hun skrev var annerledes og rart, fortalte hun i et intervju med nettsiden til Bath Short Story Award.