Die Hard i bokform! Mossad! CIA! OP-5 tipser om de råeste krimbokseriene for tiden

For krimfans er det lite som er bedre enn å oppdage at din nye favoritthelt har nedkjempet fiender og løst problemer gjennom mange bøker. Her anbefaler vi noen favorittserier i bokform.

1. Jack Reacher-serien av Lee Child:
— Yup, har dere ikke lest dette, er det bare å begynne. Lee Child etablerte den moderne cowboyen og drifteren Jack Reacher med Killing Floor (1997). Opplegget er svært ofte det samme: Reacher kommer til en fremmed by i Statene. Mystiske ting skjer. De lokale liker ikke hans tilstedeværelse. Han må ordne opp. Og for en mann Jack Reacher er! Hard mot de harde, snill mot de svake, alltid en kjapp replikk i trengte situasjoner (da blir man fort en OP-5-favoritt!). Die Hard har aldri funket bedre i bokform enn dette. Kongeserie!

Spesielt anbefalt: Killing Floor, The Affair (2011, den kronologisk første boka om Reacher), One Shot (2005)

Les også: Hvorfor blir Tom Cruise strålende som Reacher, spurte vi i fjor.

2. Harry Bosch-serien til Michael Connelly:
— Vietnam-veteranen og LA-politimannen Harry Bosch er en like legendarisk type som Reacher. Connelly etablerte ham med klassikeren The Black Echo (1992), der hans bakgrunn som “tunnel rat” i Nam blant annet står sentralt. Så fulgte en urovekkende sterk rekke krimmer fra LA. Stemningsfullt, mørkt og veldig spennende. Eneste som gjør at han mister topplasseringen er at serien har dalt litt de siste årene, synes jeg. Som så mange andre “litterære” krimforfattere lider Connelly under presset om å utgi bok hvert år. PS: Hvis du lurer på hvem Harry Hole er modellert etter, vil du finne mye av svaret i disse bøkene.

Spesielt anbefalt: The Black Echo, The Last Coyote (1996), Echo Park (2006)

Les også: OP-5 leser Connelly for tyvende gang

3. Gabriel Allon-serien av Daniel Silva:
— Med tanke på hvor mange filmer og dokumentarbøker som finnes om Israels myteomspunnede etterretningstjeneste Mossad, er det påfallende få som har laget thrillerserier i bokform av det (i alle fall som jeg kjenner til). Den amerikanske journalisten Daniel Silva er et tydelig unntak. Serien om Gabriel Allon, en følsom drapsmann som bruker tiden på å restaurere renessansemalerier, er veldig kul. Når Silva skriver om muslimske terrorister synes jeg han blir klisjéfylt og fordomsfull. Destod kulere når han lar Allon etterforske forholdet mellom nazister, kunstverden og Vatikanet. Det er et mørkt kapittel som fortjener å bli ordentlig belyst.

Spesielt anbefalt: A Death in Vienna (2004), The Rembrandt Affair (2010)

Les også: Spionkrigen i Midtøsten, med linker til masse sjuke bøker om Mossad.

4. Kate Burkholder-serien av Linda Castillo:
— Når Kate Burkholder kommer tilbake til hjembyen i Pennsylvania som politikvinne, blir hun møtt med en kald skulder fra amish-miljøet hun en gang tilhørte. De fire romanene som følger er brutale og spennende om friksjonen religion og tradisjon skaper i et småbysamfunn.

Spesielt anbefalt: Sworn To Silence (2009)

Les også: OP-5 hyller tre favorittdamer, deriblant Castillo

5. Mitch Rapp-serien av Vince Flynn:
— Lenge før amerikanske elitesoldater raidet Pakistan og drepte Bin Laden, hadde Vince Flynn sendt Mitch Rapp på utallige hemmelige og livsfarlige oppdrag rundtom i verden. I de nyeste bøkene, Kill Shot og American Assassin går vi tilbake til starten, da Rapp ble rekruttert.

Spesielt anbefalt: American Assassin (2010)

Les også: Sagaen om Mitch Rapp