Dirty John: Hvem er denne karen?

Er John Meehan romantisk, lojal beiler eller stalkende psykopat med mafiaforbindelser? Dirty John er en mesterlig fortalt podcast om en bekmørk gåte av et menneske.

Rett på sak: ikke siden S-Town tidligere i år har jeg fått tilsvarende bakoversveis av en podcast. Du vet når du er ute og rusler, og bare må sette deg ned og ta en pustepause mellom to episoder? Slik skjedde mellom hver av de seks episodene Los Angeles Times har laget om John Meehan og hans handlinger. Dirty John er den best fortalte og mest skremmende true crime-fortellingen du hører i år.

Her kan du lese saken LA Times bygger podcasten Dirty John på, og høre alle episodene.

Historien starter med 59 år gamle Debra, en suksessrik gründer og forretningskvinne. Hun driver sitt egen interiørfirma, bor i Newport Beach (som du kanskje husker fra The O.C.), har et godt forhold til sine døtre og resten av familien, og lever et vellykket liv. Bortsett fra på kjærlighetsfronten da. Etter fire skilsmisser har hun muligens mistet troen på at alderdommen skal tilbringes i noens kjærlige selskap.

S-Town: rørende portrett fra Serial-redaksjonen

Derfor blir hun overlykkelig da John Meehan kommer inn i livet hennes. Han er sympatisk, veltrent, morsom og overøser henne med komplimenter, og Debra blir hodestups forelsket. Døtrene hennes blir derimot fort skeptiske til denne i overkant joviale fyren som kommer inn i morens liv, og forholdet skaper en giftig konflikt i familien.

Hvem er John Meeham , og hva har han gjort for å erobre hjertet til en godt voksen, smart og suksessrik forretningskvinne? Dirty John leter i bakgrunnen hans, dykker dypt ned i Debra familiehistorie, og forteller historien om forholdet på en dramaturgisk perfekt måte. Det er sobert, men fengslende vevd sammen, og minner om Vanity Fairs fortellinger om krim og drama i USAs mer velbemidlede familier.

Intervjuene er gode og inkluderende, kildene hentes fra forskjellige perioder i Meehans liv, og informasjonen om saken, John Meehan og Debras familie porsjoneres delikat ut til du sitter igjen med det perfekte podcast-måltid. Og til slutt får du en tvist som gjør at du umiddelbart tenker den underlige tanken: «Nå MÅ jeg se noen episoder av The Walking Dead». Gled deg.

Takk til Camilla Bjørn og Kompasset-lytter Annie Sannvoll for tips!