Dirty Wars: anbefalt krigsdoku på Netflix og kino


Jeremy Scahill jobber døgnet rundt med å avsløre hvordan myndigheter gjemmer sannheten og dreper uskyldige. Nå er dokumentaren Dirty Wars tilgjengelig på Netflix.

Jeremy Scahill debuterte med et brak med Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army i 2007. Før han skrev den avslørende boken om et av USAs mest grufulle selskaper, jobbet han som journalist og kommentator.

Tidligere i år lanserte han boken Dirty Wars: The World Is A Battlefield, en faktatung murstein av en bok om hvordan USA under Bush og Obama har blitt en drapsmaskin som bruker droner og elitesoldater til å ta ut de som ikke passer helt inn i verdensbildet til den amerikanske militærmaskinen.

Les mer: Droner, drama og dokumentar

Jeremy Scahill er like mye aktivist som journalist, og har slik sett en slagside mot den amerikanske administrasjonen, men det er åpenbart at hans arbeid – sammen med mange andre journalister – for å avsløre for eksempel hvordan USA drepte Awlaki uten offentlig tiltale og dom er journalistikk som trengs.

UANSETT. Nå er filmversjonen av Dirty Wars – som har gått en liten seiersgang på filmfestivaler verden over – tilgjengelig på Netflix. Du må ha tilgang på det amerikanske biblioteket, som du kan få via Mediahint eller Unblock-US. Sistnevnte koster 5 dollar i måneden, men da kan man manøvrere i alle verdens Netflix-biblioteker.

Les mer: Komiker anbefaler umorsomme bøker om krig og sånt

Men det finnes kino også! På torsdag denne uken er det debatt og visning i Oslo. Anbefales om du ikke – som meg – skal bruke kvelden på John Mayer-konsert. Sjekk eventet og meld deg på via denne Facebook-siden.

Men om du bor i Bergen har du flere muligheter. Filmfestivalen BIFF viser nemlig Dirty Wars onsdag 23. okt kl 21:20, torsdag 24. okt kl 16:00 og mandag 28. okt kl 22:15.

Dersom du er interessert i politikk, krig og/eller verden rundt oss, er Dirty Wars absolutt å anbefale. Mindre faktatung enn boken, mer personlig og inkluderende (noen vil sikkert synes at Scahill er litt for glad i å markedsføre seg selv), og alt i alt 80-90 minutter med vellaget dokumentar om skumle saker.

Sjekk traileren: