Franske, døde vitner

Hvorfor er Paul Maisonneuve permittert fra politiet? Hvorfor graves lik opp og plasseres som vanlige familier i hus. Døde vitner er bekmørk fransk krim på NRK.

Vi falt pladask for den franske serien
Les Revenants for halvannet år siden, og nå følger det sofistikerte kulturfolket opp med en ny satsing for det internasjonale markedet.

Les også: Les Revenants – en mystisk sensasjon fra Frankrike

For Les Témoins aka Døde vitner følger i fotsporene til internasjonale suksesser som Broen, Forbrytelsen og Broadchurch, og legger til en god dose mystikk og fransk creepiness (i mangel på et godt norsk ord) slik vi også så i Les Revenants. Suksessen ble ganske så umiddelbar, da Døde vitner ble visstnok kjøpt inn som første franske TV-serie vist i prime time på engelsk TV på tyve år. Kanskje engelskmennene bare tror de fremdeles er i England siden det er like mange klippebilder her som i Broadchurch?

Men unnskyld oss, vi har jo helt glemt å fortelle hva Døde vitner handler om! Bortsett fra døde vitner, selvsagt. Vi møter den unge politikvinnen Sarah, som sliter med både kjæreste og selvtillit, men er en gnistrende etterforsker. En dag hun kommer på jobb har noen gravd opp tre lik fra gravplasser i lokalområdet, og plassert dem som en vanlig familie i et visningshus i nærheten. Whoooooa, her snakker vi gysninger vi sist opplevde i Henning Mankells Ett skritt etter, da en gærning kledde opp lik til midtsommer.

Sarah kaster seg ned i saken, som har lenker til den legendariske, men sykemeldte etterforskeren Paul Maisonneuve (spilt av Frankrikes Liam Neeson, den distingverte Thierry Lhermitte). Etterhvert som det dukker opp flere lik, har hvert åsted et hint til Paul Maisonneuve, og hans egen historie med mistenkte drapsmenn blir fort viktig.

Jeg har sett tre av seks episoder, men synes det har etablert seg fint som et småokkult seriemorderdrama med et krimplott som minner om nevnte Mankell og Thomas Harris’ serie om Hannibal Lecter. Megalekre bilder av kystbyen Trépont med den karakteristiske taubanen som viktig kuliss og gode skuespillere som underspiller som om livet deres skulle stått på spill, og etter tre episoder begynner motivet til skurkene å krystallisere seg. Det sistnevnte var en klar mangel i starten, da virket det som gjerningsmennene bare var nikkedokker som skulle drive handlingen frem fra episode til episode. Etter tredje runde begynner vi å forstå hvor de vil med galskapen.

Alle tre episodene NRK har sendt så langt ligger på nettet eller på NRK-appen på Apple TV.

Her er en fin trailer som Filter har lagt ut, dessverre uten tekst. Men du skjønner nok hva det dreier seg om: