Dokusommer hos NRK: Ambassadøren

Er det mulig for en kritthvit danske å kjøpe diplomatpass, bli konsul for Liberia, og sette ut på et skittent diamanteventyr? Jada. Mads Brügger har laget en underholdende og absurd dokumentar om seg selv som Ambassadøren.

NRK har et fint utvalg godsaker i arkivet sitt, og nå drar de frem fanen DOKUSOMMER igjen. Hyggelig. Vår varmeste anbefaling går til Ambassadøren, en rasende morsom, tidvis sjokkerende, absurd og underholdende dokumentar om korrupsjon, galskap og Afrika.

Mads Brügger, som tidligere har laget dokumentarene Danes for Bush og Det røde kapel, skaffer seg et diplomatpass på mest korrupte vis, blir konsul for Liberia i Den Sentralafrikanske Republikk, et land så usammenhengenden og korrupt at det knapt kan kalles en nasjon.

Så kler han seg opp i hvit dress og ridestøvler, kaller seg Mr Cortzen (morens døpenavn), og setter i gang som den mest komiske, bisarre koloniherre. Han reiser rundt i pygmelandsbyer for å starte fyrstikkfabrikk, treffer livsfarlige diamantbanditter, filmer skumle livvakter i skjul, avslører offentlig ansatte, og får seg mange uvenner på veien. Det er som å leve i en historie fra Fantomet.

Sjekk traileren, saken fortsetter under

Målet for dokumentaren er å avsløre korrupsjon knyttet opp mot Afrikas skitne diamanthandel, som Vesten flotter seg med via smykker og pynt, og det klarer Brügger brukbart. Måten han gjør det på, gjennom å gå undercover, bevisst bryte loven for å skaffe seg innpass, har vært mye diskutert og kritisert, men det er uansett fascinerende å følge den munnrappe og smarte dansken på veien. Geriljadokumentar på sitt beste.

Du kan se Ambassadøren gratis hos NRK, følg denne lenken.